19 november 2019 Meer nieuws

Bollenbedrijven gaan circulair ondernemen

Drie bloembollenbedrijven doen mee aan de Rabo Circulair Ondernemen Challenge. Dit project in Noord-Holland Noord is 4 november gestart.

De ondernemers gaan proberen grondstoffen die zij gebruiken zo lang mogelijk te blijven inzetten. Geen afval, maar steeds hergebruik van materialen. In maart 2020 sluit het project af en presenteren de 23 deelnemende bedrijven hun toekomstplannen aan elkaar. Het project is een initiatief van Rabobank, KPMG en de Provincie Noord-Holland.

Uit de bloembollensector doen Ruijter Bloembollen uit Slootdorp (tulp, gladiool), Teeuwen en Zonen uit Breezand (Zantedeschia, tulp, hyacint, narcis, Freesia, iris en Allium) en Scheperswijk Bloemen uit Hem (tulp, pioen) mee.

Concrete actieplannen

“Elk bedrijf gaat heel concreet met een eigen circulaire uitdaging aan de slag. Per bedrijf wordt ingezoomd op bedrijfsspecifieke situaties, zoals kringlopen en stromen van materialen, energie en water. Uiteindelijk weet iedere deelnemer welke concrete stappen hij gaat nemen om tot een circulaire businesscase te komen”, vertelt Harry Nieuwenhuizen, directievoorzitter Rabobank Kop van Noord-Holland. “De challenge zorgt niet alleen voor meer duurzaamheid in de organisaties, maar leidt vaak ook tot toekomstbestendige businessmodellen.”

Kansen onderzocht

Eerder deden Rabobank, KPMG en Provincie Noord-Holland al onderzoek naar de circulaire kansen in Noord-Holland Noord. Ze kwamen met een rapport dat de circulaire kansen beschrijft voor de sectoren Food & Agri, Bouw & Vastgoed, Horeca & Recreatie, Groothandel & Transport en Zorg. Het rapport is te downloaden van de website van Rabobank Alkmaar.