7 juli 2020 Meer nieuws

Bollen 5 dagen eerder in stadium G

Delphy Bloembollen verwacht wordt dat de bollen 5 dagen eerder in stadium G zijn dan in 2019, maar wel 7 dagen later dan in 2018. 2018 was een heel vroeg jaar. Het jaar 2020 is qua stadium gelijk aan 2017.

Delphy heeft aan de hand van de bodemtemperaturen van het voorjaar en het rooitijdstip de gemiddelde stadium G datum bepaald voor de Hollands geteelde tulpen. De bodemtemperaturen waren in het voorjaar beduidend hoger dan in 2019. Dit heeft tot gevolg dat 2020 een vroeg stadiumjaar is, gekeken naar het langjarig gemiddelde.

Juiste temperatuurbehandeling

De stadiumonderzoek wordt gedaan om de bollen tijdig de juiste temperatuurbehandeling te geven. Uit het onderzoek is op te maken hoe vlot de partij is en hoe groot de verschillen binnen de partij zijn. Het stadium bij hyacint wordt minder beïnvloed door de bodemtemperaturen, maar weer wel maar door het rooitijdstip. Stadiumonderzoek in hyacint voorkomt dat er in de broeierij groene (stro)nagels optreden, waarschuwt Delphy.

Stadiumonderzoek

Delphy doet in tulp stadiumonderzoek vanaf derde week juli voor de vroege partijen en Franse bollen, in Franse hyacinten vanaf de laatste week juli en Nederlandse hyacint vanaf begin augustus, afhankelijk van de rooidatum.