1 juli 2022 Meer nieuws

Boerenprotest bij 'agrarische hoofdstad' Hollands Kroon

Burgemeester Rian van Dam van Hollands Kroon kreeg donderdagavond in Anna Paulowna de grieven van de boeren, tuinders en loonwerkers over de stikstofplannen van het kabinet en een grote boerenzakdoek overhandigd. LTO Noord organiseerde het protest. 

Er stonden honderden trekkers van boeren uit vooral de Wieringermeer en van Wieringen bij De Ontmoeting in Anna Paulowna. Namens de agrariërs deed melkveehouder Ilse Boersen uit Hippolytushoef uit de doeken wat de gevolgen zijn van de plannen en ze geeft aan dat ze er slapeloze nachten van heeft. Ze hoopt met de andere agrariërs van burgemeester Van Dam het verhaal mee wil nemen naar Den Haag.

Gesprek

Eerst komt er een gesprek tussen de wethouders van Hollands Kroon en een delegatie van de agrariërs, op een nog te bepalen datum. De agrariërs hopen op steun van de gemeente. Ook nodig voor Hollands Kroon als dat de 'agrarische hoofdstad' wil blijven, is de gedachte onder de demonstranten. 

'Zonder stront geen...'

Onder het motto 'zonder stront geen broccoli en bloemkool' schaarden groententelers en bollenkwekers zich vrijdagochtend in West-Friesland achter de strijd die veehouders leveren tegen de stikstofplannen. Met trekkers en ander rollend materieel zorgden ze voor een optocht van Bovenkarspel naar Hoorn, meldt het Noordhollands Dagblad. Het protest was een initiatief van bloemkoolteler Manus Laan, die zijn collega's wilde steunen. Volgens hem kunnen de sectoren niet zonder elkaar.

'Nederland plat'

Ondertussen circuleren oproepen onder agrariërs om maandag 'Nederland plat' te leggen met verschillende blokkades. Het kabinet wil een bemiddelaar met de agrariërs laten praten, om duidelijker uit te leggen wat de stikstofplannen voor de sector betekenen.