15 november 2019 Meer nieuws

‘Boeren Meten Water’ kanshebber waterinnovatieprijs

Het project ‘Boeren Meten Water’ van Acacia Water (i.s.m. LTO Noord) is genomineerd voor de waterinnovatieprijs 2019. Gisteren werden alle genomineerden tijdens het Deltacongres bekendgemaakt door de Unie van Waterschappen.

Twaalf innovaties maken kans op de prijs in 4 verschillende categorieën. ‘Boeren Meten Water’ is genomineerd in de categorie Voldoende water. In het project werken agrariërs en waterschappen samen door te meten aan de waterkwaliteit in perceel, drain en sloot. Zo komt er meer inzicht in de huidige situatie van verzilting en wordt het inzichtelijk waar en welke maatregelen nodig zijn.

Bovendien is door gezamenlijk te meten de actuele staat van sloot, drain- en grondwater voor het hele gebied of meetnet bekend. Dit helpt bijvoorbeeld bij de keuze om te beregenen (is de waterkwaliteit betrouwbaar?), het land op te gaan (is het perceel niet te nat?) of meer door te spoelen (is het zoutgehalte te hoog?).

Wedstrijd is visnet voor nieuwe ideeën

Hein Pieper, bestuurslid Unie van Waterschappen, is blij met alle genomineerden projecten: “Door te innoveren kunnen problemen slimmer, beter en goedkoper opgelost worden. De Waterinnovatieprijs is een ideaal visnet om nieuwe ideeën op te halen en met elkaar te delen.”

Stemmen en bekendmaking

Het publiek kan vanaf nu haar stem laten horen voor de Publieksprijs via waterinnovatieprijs.nl. Voor de publieksprijs kan  tot en met 9 december gestemd worden. Op 12 december worden de winnaars bekendgemaakt tijdens het Waterinnovatiefestival in de Werkspoorkathedraal in Utrecht.

Fotocredit: Acacia Water