6 december 2019 Meer nieuws

Boeren dreigen met lege schappen Kerst

De actiegroep Farmers Defence Force (FDF) dreigt een week voor Kerst de voedselvoorziening plat te leggen om zo de politiek onder druk te zetten over de stikstofimpasse. Bijvoorbeeld door distributiecentra te blokkeren. De brancheorganisatie voor supermarkten, CBL, maakt zich grote zorgen.

Het bestuur van FDF beslist maandag of het deze harde actie inzet waar wel 'gemakkelijk iedereen aan mee kan doen omdat het regionaal is'. Distributiecentra zijn namelijk in verschillende regio's gevestigd. Ook wordt nagedacht over andere acties rond de feestdagen, zoals het platleggen van Schiphol of het verkeer, zo is te lezen in een artikel in de Stentor.

Kopen bij boerderijwinkels

FDF wil tijdens de actie bij de distributiecentra dat consumenten bij boerderijwinkels producten kunnen kopen. De organisatie zou een lijst maken met boeren die dit wel willen doen. Het stoort Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force en tevens voorzitter van de Dutch Dairymen Board dat de politiek doorgaat met politieke spelletjes terwijl het landbouwcollectief een plan van aanpak heeft neergelegd bij minister Schouten.

'Supermarkten geen onderdeel van discussie'

Marc Jansen, directeur van CBL, de belangenbehartiger van de levensmiddelenbranche, noemt de dreiging om de voedselvoorziening plat te leggen, ernstig. Hij vindt het niet juist dat supermarkten worden gebruikt om maatschappelijke onrust te veroorzaken, zo zegt hij. "Het is niet goed om de consument hierbij te betrekken", zegt hij in het AD. “December is de maand waar supermarkten geld willen verdienen en consumenten willen bedienen. Dan wil je niet bezig zijn met politieke discussies.” Volgens de directeur zijn supermarkten geen onderdeel van de discussie over stikstof. “Daarom vinden we het nu vervelend dat we onderdeel worden gemaakt van het spel. We roepen de politiek op om de crisis die al drie maanden bestaat op te lossen.”

Schouten zegt vandaag zich geen zorgen te maken over lege schappen tijdens Kerst. “We zijn in gesprek met de boeren en wat mij betreft blijft dat ook zo. Via gesprekken verder komen is de meest productieve weg.”