15 maart 2019 Meer nieuws

Boek over tulpengekte voor Amsterdam Tulip Museum

De Amerikaanse schrijver Russell Shorto, auteur van boeken over Nederland en Amsterdam, heeft het boek ‘Tulip Madness’ geschreven over de introductie en de roemruchte geschiedenis van de tulp in Nederland in de 17e eeuw, en met name van de gebeurtenissen daaromheen in Amsterdam.

Short schreef het boek op verzoek van het Amsterdam Tulip Museum. Het leest als een spannende detective. Het is zo beeldend geschreven dat je je een bezoeker waant in het Amsterdam van die tijd, waarin je meegevoerd wordt langs handelaren, schilders, kooplieden en al die anderen die destijds in de ban van de tulp waren. ‘A good read’ voor iedereen die in deze bijzondere bloem geïnteresseerd is.

Geschiedenis van de tulp

Het Amsterdam Tulip Museum is gevestigd op Prinsengracht 216, schuin tegenover het Anne Frank Huis. Het is aan de buitenzijde duidelijk herkenbaar door de potten of manden met bloeiende tulpen bij de entree. De bezoeker vindt binnen, op de onderste etage, een klein museum dat er ondanks zijn beperkte ruimte in geslaagd is een goed overzicht te geven van de geschiedenis van de tulp: van zijn oorsprong in Centraal-Azië tot aan de zegetocht die leidde tot de bekendste bloem van Holland.

Voor bloembollenvakgenoten ligt een gratis exemplaar van het boekje klaar in het Amsterdam Tulip Museum.