12 augustus 2022 Meer nieuws

Bodemleven in bioscoop

De film Onder het Maaiveld over het bodemleven draait vanaf 5 januari in de Nederlandse bioscopen. Maker EMS Films maakte eerder De Wilde Stad en De Nieuwe Wildernis. 

De makers van Onder het Maaiveld willen de Nederlandse bodem – en vooral ook het belang van een gezonde bodem - onder de aandacht brengen. "Met deze film willen we iedere Nederlander zich laten verwonderen over het bijzondere leven onder de grond. Bodemdieren zijn niet alleen met heel veel en heel divers, maar zien er ook nog eens ongekend spectaculair uit", zegt Caspar Verwer, projectleider van Onder het Maaiveld. "Het is tijd dat we de bodem op waarde gaan schatten, want een rijk bodemleven is essentieel voor haar natuurlijke functies en een toekomstbestendige ondergrond."

Uitdaging

Het onderwerp bleek wel een grote technische uitdaging. Hoe film je microscopisch kleine organismen zoals schimmels en bacteriën die ondergronds leven? Niet voor niets is dat niet eerder gedaan. In hun zoektocht is door de filmmakers samengewerkt met wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), Naturalis, Wageningen University & Research (WUR), Micropia in ARTIS en tal van andere deskundigen. Daarnaast was ook het geluid van de bodem een grote uitdaging. Hoe klinkt de bodem? Samen met componisten René Meister en Eric Blom (Bear project) wordt gewerkt aan een indrukwekkende soundscape om de bezoeker straks in de bioscoop onder te dompelen in een beeld- en geluidbeleving.

Herstel bodemleven

Deze film is onderdeel van het programma Onder het Maaiveld, een driejarig project van IUCN NL, De Vlinderstichting, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen University & Research (WUR). Samen werken zij aan een structurele verandering in de omgang met de bodem, die herstel van het bodemleven mogelijk maakt. Bekijk de trailer.