31 augustus 2018 Meer nieuws

Bodemleven getest met onderbroek

De onderbroek van André Hoogendijk, adjunct-directeur van de KAVB, is vandaag (31 augustus) opgegraven om de kwaliteit van het bodemleven te testen. Daarvoor is tijdens de open dag van NLG Holland (4 mei) de onderbroek in de grond gestopt in het kader van de Soil My Undies-Challenge.

Twee scenario’s mogelijk

Na flink spitten is de onderbroek teruggevonden in de bloeiende akkerrand bij bloembollenkweker Peter Zonneveld van M.C. Zonneveld in Julianadorp. Vooraf was al bekend dat er twee scenario’s mogelijk waren: een gezond bodemleven of niet. Wanneer er geen gezond bodemleven zou zijn, zou de onderbroek na een wasbeurt gewoon weer draagbaar zijn. Met een gezond bodemleven zou er weinig van de onderbroek overblijven. Het laatste was het geval. De vorm onderbroek was nog duidelijk herkenbaar. Maar er zaten veel gaten in, de stof was flinterdun en wortels van planten waren door de gehele onderbroek heen gegroeid.

Wat is de Soil My Undies-Challenge?

De Soil My Undies-Challenge is een uitdaging van de Amerikaanse landbouwgemeenschap Farmers Guild. Volgens hen zit een goede bodem vol met bodemschimmels en bacteriën. Wanneer je daarin een katoenen onderbroek stopt, moet er na drie maanden weinig meer van over zijn.

Fotobijschrift: Peter Zonneveld (links) en André Hoogendijk tonen samen de onderbroek.

Meer hierover is te lezen in Greenity nr. 23 die 13 september zal verschijnen.