10 december 2019 Meer nieuws

Blootstelling bewoners Noordkop aan middelen besproken

Verschillende bewoners van de Noordkop maken zich zorgen over de blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen die worden gebruikt door bollenkwekers, zo bleek tijdens een informatiebijeenkomst maandagavond van de gemeenteraad Schagen in ‘t Zand.

Dit schrijft het Noord Hollands Dagblad in een artikel. Onderzoeker Jan Duyzer van TNO lichtte maandagavond het onderzoek ‘Blootstellingsonderzoek Gewasbeschermingsmiddelen’ toe. Hieruit blijkt dat middelen die bollenkwekers gebruiken terug worden gevonden in onder andere urine van mensen en in de stofzuigers van omwonenden die dichtbij de bollenvelden wonen. Ook buiten ’het seizoen’ worden omwonenden blootgesteld aan gewasbeschermingsmiddelen; het zit in de grond en komt, onder meer door verdamping, lang nadat er gespoten is, nog vrij.

Vraagtekens

De uitkomsten baren sommige bewoners van de Noordkop zorgen, zo meldt de krant. Omwonenden zetten bijvoorbeeld vraagtekens bij het onderzoek. Zo moesten bollenkwekers die meededen aan het onderzoek de onderzoekers bellen wanneer ze gingen spuiten, zodat die konden meten. "Dan weet je natuurlijk zeker dat ze zich heel netjes gedragen", zo zei een van de aanwezigen.

Invloed drift niet meegenomen

Een van de conclusies van Duyzer was dat de mogelijke invloed van drift op de blootstelling niet is gemeten. Immers tijdens de veldmetingen werd geen drift gemeten omdat de wind tijdens de bespuiting van de huizen af stond. Met verkeerde wind kan de blootstelling aan middelen ’minstens factor tien hoger zijn’, aldus Duyzer in het artikel van het NHD.

'Soms ontkom je er niet aan'

Aanwezige bollenkwekers relativeerden tijdens de avond het gevaar van de middelen. "Vergelijk het met Dreft", zo zei leliekweker Martijn van den Berg. "Daar neem je geen slokje van, maar uit een afgewassen glas drink je wel. Als ik chloor in de tank doe, ben ik in overtreding. Maar in elk huishouden gaat het de wc in en spoelt het zo naar het riool."

Kweker Piet Warmerdam uit Julianadorp zei dat bollen kweken zonder middelen een utopie is. Hij stoort zich er aan dat er vaak wordt gedaan alsof bollenkwekers er maar op los spuiten. Dit terwijl er steeds meer ’groene middelen’ worden gebruikt en kwekers het liefst zo min mogelijk spuiten. "Maar soms ontkom je er niet aan. Gewasbeschermingsmiddelen, medicijnen en militairen hebben één ding gemeen: je zou er heel graag zonder willen, maar dat gaat niet."

De presentatie van Duyzer is terug te vinden via de site van de gemeente Schagen.