23 april 2019 Meer nieuws

Bloemencorso’s juichen lage btw toe

Ad Boemaars, voorzitter van het Corso Zundert, juicht het toe als bloemencorso’s onder het lage btw-tarief van 9 procent kunnen gaan vallen. “Dat levert meer inkomsten op. Dat geld kun je stoppen in een nog mooier en beter corso of een lagere ticketprijs te heffen."

Hij vervolgt: "Als het lagere btw-tarief er komt, zullen we een beslissing moeten nemen wat je met dit voordeel wilt doen.”

VVD-kamerlid Thierry Aartsen uit Breda vindt dat volkscultuuruitingen zoals corso’s, carnavalsverenigingen en schutterijen net zo waardevol zijn als een opera of museum. Nu vallen ‘uitingen van deze volkscultuur’ nog in het duurdere BTW-tarief (21 procent), terwijl musea en theater wel het lagere tarief kunnen hanteren. Aartsen: “Nu houden bloemencorso’s vaak hun eigen broek op via sponsoring of ticketverkoop. Als zij ook het gunstige tarief mogen hanteren, dan betekent dit dat ze aan het eind van de streep meer geld overhouden waarmee ze mooie dingen kunnen doen.”

Kamervragen ingediend

Aartsen heeft samen met fractiegenoot Helma Lodders vandaag Kamervragen ingediend bij minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur en staatssecretaris Menno Snel van Financiën. De twee vinden het raar dat de Belastingdienst organisaties van volkscultuur niet zien als een culturele instelling. “Volkscultuur is ook cultuur”, aldus Aartsen.

'Mooi dat er werk van gemaakt is'

Boemaars voorzitter van het corso Zundert geeft aan dat Aartsen de afgelopen tijd veel organisaties van corso’s heeft gesproken over het lagere BTW-tarief. “Wij hebben ook echt gevraagd of hij hier werk van wil maken. Dan is het mooi dat hij dat nu ook doet", zegt Boemaars. Volgens hem zijn er zeker twintig bloemencorso’s in Nederland waarbij bezoekers zeker bij een stuk of zeven corso’s daarvan entree moeten betalen.

'Meer bezoekers is altijd een doel'

Volgens de voorzitter van het corso Zundert zou het lagere BTW-tarief dan vooral gunstig zijn voor de dingen die een corso verkoopt, zoals tickets. “Voor de zaken die we voor het corso zelf aankopen of huren, zoals een tribune, hebben we al een vrijstelling op de BTW.” Wanneer de tickets goedkoper kunnen, zou dat wellicht ook meer bezoekers gaan trekken. “En meer bezoekers is een doel dat we altijd na blijven streven.”