29 maart 2019 Meer nieuws

Bloemen voor corso kunst- en vliegwerk

Bloemen zijn er genoeg voor het Bloemencorso Bollenstreek, dat zaterdag 13 april van Noordwijk naar Haarlem gaat rijden. Maar bloemencoördinator Ted Kortekaas zal alle zeilen moeten bijzetten om aan voldoende hyacinten, narcissen en tulpen te kunnen komen.

Dit bleek tijdens de persconferentie die woensdag 27 maart werd gehouden.

Vorig jaar verraste het bestuur van het Bloemencorso Bollenstreek met de datum van 13 april. Vroeger dan ooit en dus spannend of er wel bloemen zouden zijn. Vorig jaar was het lang koud en zou dat niet gelukt zijn. Dit jaar zorgden de warme dagen van eind februari voor een groeispurt. De eerste hyacinten bloeiden al half maart.

Extra tijd en inzet van bloemensnijders

Kortekaas verwacht vanaf 2 april te kunnen gaan snijden. “Ik volg dagelijks de ontwikkeling op de velden en hoop dat we genoeg bloemen kunnen vinden in de Bloembollenstreek. Sowieso heb ik de indruk dat er dit jaar minder hyacinten in de streek zijn geplant. En een aantal velden is al te ver heen om volgende week gesneden te worden. In Frankrijk zijn de hyacinten al uitgebloeid, dus dan komen Kennemerland en het Noordelijk Zandgebied in beeld. Dat vraagt extra tijd en inzet van de bloemensnijders.”

Beschikbaarheid narcis en dubbele tulp ongewis

Twee andere onzekere factoren zijn de narcissen en dubbele tulpen. De narcissen zullen waarschijnlijk ook uit Kennemerland komen. De beschikbaarheid van de dubbele tulpen hangt af van de prijs die de bloementrekkers krijgen voor hun buitentulpen. Is die laag, dan wordt er wel eens een hoek niet geoogst en kan het corso de bloemen plukken. Blijven de prijzen hoog, dan is dat niet aan de orde.

Dirk Kuijt opent Bloemencorso

Voetballer Dirk Kuijt zal vrijdagavond 12 april de 72e editie van het Bloemencorso officieel openen. Dit zal hij doen samen met corsovoorzitter Willem Heemskerk rond 21.45 uur ter hoogte van de Witte Kerk in Noordwijkerhout.