6 mei 2022 Meer nieuws

Bloemen onverminderd populair bij moederdag

Bloemen zijn nog altijd een populair cadeau tijdens Moederdag, blijkt uit een onderzoek van online bloemen webshop en bezorgdienst Regiobloemist. Ruim 92 procent gaf aan zijn of haar moeder het liefst een mooie bos te geven op Moederdag.

Aan de enquête van Regiobloemist deden 799 mensen mee. Moederdag blijkt populair te blijven in Nederland: 2 procent gaf aan geen cadeaus te kopen voor deze dag. Van de 98 procent die dat wel doet, brengt ruim 92 procent bloemen mee. Online boekettenverkoper Topbloemen ondervroeg de klanten ook. Daaruit werd onder meer duidelijk van 22 procent van de bijna 8.000 ondervraagden het bloemetje voor een ander dan de moeder koopt: 11 procent is van plan is om hun partner te verrassen. Overigens kijkt 58% niet uit naar Moederdag, maar evengoed wordt een bloemetje gekocht.

Corona

Tijdens de coronacrisis ging 62 procent van de ondervraagde mensen niet langs bij zijn of haar moeder, maar 68 procent liet wel iets bezorgen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat gemiddeld tussen de 25 en 35 euro wordt uitgegeven aan bloemen of cadeaus voor Moederdag. Overigens wordt ook voor Valentijnsdag in de regel voor zo'n 30 euro aan bloemen gekocht voor de geliefde. Uit het Topbloemenonderzoek blijkt dat 63 procent het onder de 25 euro houdt, terwijl 23 procent tot 50 euro uitgeeft.

Laatste moment

Nederlanders gaan er liefst op woensdag, donderdag en vrijdag voor Moederdag op uit om bloemen of een geschenk te halen, weet Regiobloemist. Ook uit het onderzoek blijkt dat ruim 60 procent een aantal dagen tot een week van tevoren bezig is met Moederdag. Vijf procent wacht tot het laatste moment en koopt op de dag zelf iets. Topbloemen ziet hetzelfde: "Bloemen voor Moederdag worden vaak maar een paar dagen of zelfs één dag van tevoren besteld”, aldus CEO Edwin van Arkel van Topbloemen.nl. "Vorig jaar viel Moederdag op zondag 9 mei. Toen werden de meeste bestellingen gedaan op 7 mei, de vrijdag voor Moederdag. Dit jaar valt Moederdag op zondag 8 mei. De verwachting is dat de piek dit jaar op zaterdag ligt." 

 Het grootste deel van de respondenten (67%) is van plan om met Moederdag een boeket bloemen te bestellen voor hun eigen moeder. Onder het motto ‘Moederdag is voor alle moeders’ kunnen ook partners dit jaar een bloemetje verwachten.

Op de valreep