15 april 2022 Meer nieuws

Bloemen- en plantenexport boekt record exportwaarde

De Nederlandse export van bloemen- en planten heeft het eerste kwartaal een exportwaarde behaald van bijna 2,1 miljard euro, een record. Dit maakt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata.

De exportwaarde van bloemen steeg met 2% en die van planten met 4%. Wel was er in maart een krimp in de export van 15% vergeleken met vorig jaar. “Dat komt doordat vorig jaar de coronalockdown in maart eindigde”, zegt Wesley van den Berg, manager van Floridata. De exportwaarde in maart bedroeg 743 miljoen euro.

Energie grootste probleem

“Ondanks de vreselijke oorlog in Oekraïne valt de exportproblematiek relatief mee. De marktomvang van Rusland en Oekraïne is samen 3%, dus dat verlies is beperkt”, zegt Matthijs Mesken, directeur van de VGB. “De energiecrisis is het grootste probleem op dit moment.” Als gevolg van hoge gasprijzen is er minder aanbod, maar de handel kampt ook met een rem op de consumentenuitgaven door de sterk opgelopen inflatie. “Dit baart ons zorgen omdat de komende maanden cruciaal zijn voor de afzet van bloemen en planten”, aldus Mesken.

In twee van de drie belangrijkste exportlanden was er in het eerste kwartaal nog wel groei. Duitsland pluste 3,1 procent, het Verenigd Koninkrijk 10,2%. De exportwaarde naar Frankrijk daalde met 5,4%.