5 november 2018 Meer nieuws

Bloei uit zuidelijke streken in keuringszaal

In ons land trekt de kleur nu snel weg uit de tuinen. Zelfs de dahlia’s die het dit jaar lang volhielden door het relatief warme weer, hebben de eerste tikjes nachtvorst niet overleefd. En dus moeten we het in de KAVB-keuringszaal hebben van producten die uit zuidelijker landen komen.

Daarvan laat Sjaak de Groot er vandaag een aantal zien. Dit betreft bijvoorbeeld Nerine flexuosa var alba (foto boven), een witte variant van N. flexuosa, die van oorsprong voorkomt in Zuid-Afrika, waar het nu net zomer begint te worden. N. flexuosa is nauw verwant aan N. bowdenii, maar de bloemen zijn kleiner.

Weken kijkplezier

Uit hetzelfde land komt Heamanthus albiflos, die al enkele weken voor veel kijkplezier zorgt. De witte, kwastvormige bloemen kunnen gemakkelijk drie weken bloeien en laten op enig moment tussen het wit ook nog gele meeldraden zien.

Ideale plant in de schaduw

Wat dichter bij huis komt Cyclamen hederifolium var album voor. Deze is te vinden in de Europese landen rond de Middellandse Zee en kan al vanaf eind augustus gaan bloeien. Een ideale plant voor onder bomen of in een schaduwtuin.

Zantedeschia voor pot en snij

Vandaag pakt Kapiteyn uit met een mooie collectie Zantedeschia die geschikt is voor potcultuur. Daaronder de fuchsiaroze ‘Captain Hollywood’ (foto rechts), die overigens ook bruikbaar is voor de snij.