17 juni 2019 Meer nieuws

Blikvangers in de KAVB-keuringszaal

Met grote regelmaat zet Vletter & Den Haan nieuwe lelies neer in de KAVB-keuringszaal in Lisse. Maandag 17 juni was er een lelie die meer dan gemiddeld de aandacht trok: de cultivar ‘Yin’ (foto boven).

Deze cultivar is het resultaat van een kruising waarbij door veredelaar Arie Peterse ‘Kushi Maya’ (Lilium nepalense x Oriëntal), een Oriëntal, een Trumpet en een Longiflorum als ouder zijn gebruikt. Complexer kan het bijna niet. Het resultaat was niet alleen ‘Yin’, maar ook ‘Yang’. ‘Yin’ heeft forse bloemen, die een groot roodpaars hart hebben. De rest van de bloembladen is wit met een naar groen zwemende middennerf. Bij ‘Yang’ is het rode hart kleiner dan bij ‘Yin’. Het is een mooi voorbeeld van de nieuwe wegen die zijn in te slaan als veredelaars buiten de gebaande paden aan de slag gaan.

Gladiolenzaailing

Misschien op het eerste gezicht minder spectaculair, maar wel opvallend, was gladiolenzaailing 4906 (foto rechts), ingezonden door J.A.M. Balk uit Noordwijkerhout. Deze selectie houdt het midden tussen de traditionele grootbloemige en langstelige gladiolen en de miniaturen. De roomwit tot zachtgele bloemen hebben een dieprode vlek in de keel. De knollen zijn begin maart geplant en bloeien nu buiten. Dat is voor gladiolen vroeg. Daarnaast zijn ze volgens de inzender goed houdbaar.

Hippeastrum voor buiten

Niet de eerste, niet de enige, maar wel een nieuwe weg: Hippeastrum voor de buitenteelt. T.M. Leenen Breeding uit Sassenheim liet de roodoranje selectie HTM 1119 zien die opvalt door de frisse kleur, de relatief korte lengte van de stelen en het aantal knoppen per steel. Door dit gewas buiten te telen, is maar een fractie nodig aan teeltkosten die in de kas moeten worden gemaakt met het kassortiment voor eenzelfde resultaat.

Anomatheca is nu Freesia

Leenen liet ook een gewasje zien uit Zuid-Afrika: Anomatheca laxa, dat door vernieuwde taxonomische inzichten nu Freesia laxa heet. Deze soort is helderrood van kleur, maar kent ook diverse kleurselecties. Een ervan is ‘Joan Evans’, die lichtrozer van kleur is. Ook uit Zuid-Afrika: Crocosmia ‘Lucifer’ (foto linksonder) met zijn flinke kammen en vuurrode bloemen.

Sieruien

Ook in andere gewassen vallen soms bijzondere varianten te ontdekken. Neem de twee sieruien die Flower Power uit Breezand liet zien. De ene heet ‘Art’ en oogt kunstzinnig, de ander is ‘Dready’ en zo ziet dit soort er ook uit. In beide gevallen gaat het om selecties uit op zich hele gewonen soorten Allium. Waar ‘Dready’ een selectie is uit Allium vineal ofwel Kraailook, komt ‘Art’ uit Allium scorodoprasum ofwel Slangenlook. Kwestie van goed kijken, testen en een naam geven. Ook Sjaak de Groot liet enkele sieruien zien, te weten Allium rosenbachianum met zaaddozen en de paarse A. bolandieri. Tevens was hier de helderblauwe Triteleia laxa te zien.

Iris ‘Picasso’

Ten slotte liet Maveridge de bezoeker kennismaken met de veelkleurige iris ‘Picasso’ (foto rechtsonder). Blauw, geel en groen, het is allemaal te vinden in dit florale kunstwerk, dat goed bruikbaar is voor toepassing in de tuin.