25 november 2019 Meer nieuws

BKD vriesdroogt controlemateriaal

Na een onderzoeks- en testperiode stapt de Bloembollenkeuringsdienst BKD in het laboratorium over op het gebruik van gevriesdroogde positieve controle. Dat maakt de keuringsdienst bekend. Het materiaal voor de positieve controle was tot nu toe materiaal in sap-vorm.

Gevriesdroogde materiaal blijft stabieler en kan daardoor lang bewaard worden in de vriezer. Meer materiaal dat langer houdbaar is, maakt het proces van toetsen minder kwetsbaar.

Positieve controles

In 2018 deed de BKD 33.000 toetsen, waarvan 87% via ELISA en 13% via PCR. De PCR-methode  detecteert virussen via het RNA/DNA van een virus. Deze technisch ingewikkeldere methode is gevoeliger dan de ELISA-methode. Bij elke toets in het laboratorium wordt gebruik gemaakt van een positieve controle. Zo is te zien dat het virus inderdaad gedetecteerd wordt met de toets en het proces goed verloopt. Het materiaal voor de positieve controle was tot nu toe materiaal in sap-vorm. Onderzoek heeft uitgewezen dat het gebruik van een vriesdroger waardevol is bij de positieve controles. De vriesdroger onttrekt vocht uit zeer fijn gemalen bladmonsters, waardoor het materiaal gedroogd wordt.

Efficiënter werken

Het gevriesdroogde materiaal is makkelijker op te slaan en kan lang bewaard worden. Een kleine hoeveelheid materiaal kan verwerkt worden tot een grote hoeveelheid vloeibaar materiaal voor een positieve controle. Meer beschikbaar materiaal dat langer houdbaar is, maakt het proces van toetsen minder kwetsbaar. Hiermee kan de BKD efficiënter werken en de kwaliteit van de toetsen borgen.

Stapsgewijs

Er is momenteel met de vriesdroger voor de meest voorkomende virussen in tulp en lelie een voorraad voor positieve controles gemaakt. Het nieuwe materiaal wordt nu stapsgewijs geïntroduceerd en vervangt het oude materiaal wanneer dat op is. Het eerste gebruik zal zijn tijdens de ELISA toetsen van de voorjaarsgewassen.

Foto: BKD