26 oktober 2020 Meer nieuws

BKD verhuist monsterkas Emmeloord naar Creil

Voor de opplant van tulpen uit Noordoost Nederland gaat BKD een nieuwe kas gebruiken in Creil aan het Creilerpad. Deze nieuwe locatie vervangt die in Emmeloord, waar de afgelopen jaren de tulpenmonsters vanuit de Noordoostpolder werden opgeplant.

De kas in Emmeloord kon niet meer gebruikt worden door de BKD omdat de eigenaar voornemens is deze af te breken.

In de kas in Creil van R. Hogenkamp worden monsters van een partij bloembollen opgeplant, die bloei worden getrokken en gekeurd. De kas wordt nu gereed gemaakt en in november start de eerste opplant.

De opplantkeuring is een kwaliteitskeuring en vormt onder andere de basis voor verdere keuring in het veld. Gespecialiseerde keurmeesters beoordelen de monsters op soortechtheid, virussen, mutanten, fytosanitaire aantastingen en andere afwijkingen. De opplantkeuring kan ook een eis zijn vanuit een land waarnaar geëxporteerd wordt.

Tulpen opplant

Vooral voor tulpen geldt een grootschalige opplantkeuring. Elk jaar plant de BKD tussen november en maart op vier locaties in Nederland partijen op. De vier kassen staan in de grootste teeltregio’s, verspreid over het land, zodat telers hun monsters kunnen komen bekijken. Naast die in Creil, kan dat in Lisse waar plek is voor ongeveer 500 monsters, in Dirkshorn waar plek is voor ongeveer 1.500 monsters, hetzelfde aantal in Zwaagdijk.

De monsterkas in Creil is centraal gelegen en goed bereikbaar voor telers uit de regio. Het is nog niet zeker of telers dit jaar de kas kunnen bezoeken in verband met corona. De BKD verwacht dit jaar zo’n 500 monsters op te planten in de kas in Creil.

Wekelijks nieuwe foto's

Alle informatie over de verschillende monsterkassen staat op de site van BKD. Tijdens een opplant worden er wekelijks foto’s gepubliceerd vanaf het moment dat de bollen beginnen op te komen. Zo kunnen telers zien in welk bloeistadium de monsters zijn en of het voor hen de moeite waard is om hun monsters te komen bekijken in de kas.

Fotocredit: BKD