24 januari 2020 Meer nieuws

BKD: areaal tulp stijgt 2,5 procent

Het tulpenareaal is met bijna 2,5 procent gestegen. In 2019 stond er 12.900 ha en daar is circa 250 ha bijgekomen. Dat maakte Peter van Nieuwkoop van de BKD 24 januari bekend tijdens de Dag van de Tulp in Zwaagdijk. Het publiceren van areaalcijfers staat komend jaar ter discussie bij de Productgroep Tulp van de KAVB. 

Voorzitter Hans Wessels van de Productgroep Tulp betoogde juist voor de komst van Van Nieuwkoop op het podium, dat het publiceren van de areaalcijfers ongunstig is. "Het komt de stabiliteit van de markt niet ten goede en wat ons betreft kunnen we die cijfers beter niet meer publiceren." Desondanks meldde de BKD de cijfers.

'TBV zorgelijk'

Volgens Van Nieuwkoop neemt het aantal met TBV besmette tulpen toe en hij noemde dat 'zorgelijk'. Ook TVX is iets vaker gevonden en ook het aantal dwalingen nam toe. "Dat is niet goed voor de uniformiteit." Volgens Van Nieuwkoop wordt het komende jaar verder gesproken over het effect van het afbouwen partijen die vatbaar zijn voor TVX.

Aanpassing categorie diversen

De BKD gaat de eisen aan de categorie diversen komend jaar aanscherpen. In de praktijk ontstaan volgens Van Nieuwkoop 'verderop in de keten' problemen als partijen bij de BKD zijn geregistreerd onder diversen en vervolgens onder een naam worden verkocht. "Registratie mag tot maximaal 50 are onder de categorie diversen, maar de komende jaren schroeven we dat maximum verder terug." 

Lees volgende week in Greenity 59 meer over de Dag van de Tulp.