29 maart 2022 Meer nieuws

Biomiddelen schieten tekort tegen roet en bewaarrot hyacint

Aspergillus en Penicillium zijn in de teelt van hyacint niet volledig tegen te gaan met biologische bestrijders in de vorm van schimmels of bacteriën. Wel zorgen zij voor een reductie. Dat blijkt uit onderzoek van de Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research.

Aspergillus (roet) en Penicillium (bewaarrot) komen de laatste jaren steeds vaker voor; door de warme zomers zijn de omstandigheden waaronder bollen gedroogd worden vaak ongunstig. Schimmelwerende middelen zijn steeds minder voorhanden. WUR heeft daarom onderzocht of de schimmels zijn te bestrijden met antagonisten, biologische bestrijders in de vorm van schimmels of bacteriën. Bij het onderzoek gebruikte WUR middelen die al wel zijn toegestaan in veldteelten, maar nog niet tijdens de bewaring van hyacint. Deze middelen werden getest bij zowel bollen voor de verkoop als bij holbollen.

De resultaten en conclusies zijn begin dit jaar gepresenteerd aan de productgroep Hyacint, die het onderzoek financierde.​

Foto: WUR