8 oktober 2019 Meer nieuws

Bijzonderheden in KAVB-keuringszaal

Maandag 7 oktober waren er heel wat bijzonderheden te bekijken in de KAVB-keuringszaal. Zo maakte Sjaak de Groot de bezoeker attent op Oxalis ‘Autumn Pink’ (foto), die zijn naam eer aandoet. Zachtroze zijn de grote bloemen, die in dit jaargetijde nog bloeien.

Ook weinig te zien: Nothoscordum montevidense. Dit bolgewas heeft gele, stervormige bloemen. Hoewel de Latijnse naam doet vermoeden dat het bolgewas alleen in en om Montevideo is te vinden, is de werkelijkheid anders. Het bolgewas is te vinden in Argentinië, Uruguay en Brazilië.

Veelheid aan kleuren

De Groot liet daarnaast de zeer lichtroze Nerine ‘Sidney Smee’ zien. Ook André Weijers bracht een Nerine mee, te weten de gangbare N. bowdenii (foto rechts). Tevens zette hij een nog rijkbloeiende Fuchsia ‘Fuji-San’ neer, die lange, smalle bloemen heeft met een veelheid aan kleuren.

Marius Kesteloo zette een schaal neer met Habranthus robustus, ook wel aangeduid als rain lily. De selectie van Kesteloo produceert volgens hem voldoende jonge bollen om de partij in stand te houden. Dat is niet bij elke selectie van H. robustus het geval.

Twee meter hoog

Bijzonder was ook de inzending van Chr. van der Salm, die drie stelen liet zien met zaaddozen van Cardiocrinum giganteum (foto linksonder). Deze aan de lelie verwante soort, kan stelen geven die meer dan twee meter hoog worden. Alles aan deze plant is imposant. Dat geldt ook voor de zaaddozen.

Aantal potlelies

Aan lelies geen gebrek deze week. Kwekersvereniging The Originals laat een aantal potlelies zien, waaronder de witte ‘Gwen’ en de gele ‘Ilse’ (foto rechts onder). World Breeding zet eveneens dit type lelies neer. Het betreft de witte ‘Miss Madison’ en de roze ‘Miss Indy’.

Vletter & den Haan presenteert onder meer de witte OT-hybride ‘Sampione’, de geel met donker gespikkelde CG 13-012 en de witte LLO-hybride ‘Fredo’.