27 mei 2019 Meer nieuws

Bijzondere gewassen in keuringszaal KAVB

De keuringszaal van de KAVB werd afgelopen maandag gevuld met gewassen om tegenop te kijken. Soms letterlijk, zoals bij de inzending van Admiraal. Soms omdat het bijzonder is, zoals de sterhyacint van Kesteloo.   

Maar heel af en toe hoeven we tegen een inzending in de KAVB-keuringszaal op te kijken. Maandag was dat het geval, omdat Admiraal een flinke kuip met Cardiocrinum giganteum liet zien. Deze heeft stelen die meer dan twee meter lang worden en aan de bovenzijde zijn voorzien van vijf tot tien trompetvormige bloemen. Van oorsprong komt dit bolgewas, dat nauw verwant is aan de lelie, uit de Himalaya. Vooral in die gebieden waar het warm en vochtig is, gedijt dit bolgewas goed.

Opvallende sterhyacint

Ook bijzonder: Scilla persica (foto boven), geshowd door Marius Kesteloo. Deze sterhyacint valt op door de helderblauwe bloemkleur en de mooi gevulde bloemtrossen. Ogenschijnlijk lijkt Scilla persica op S. litardierei, maar de gebieden van herkomst verschillen sterk. S. persica komt voor in Iran, terwijl S. litardierei van oorsprong in het zuiden van voormalig Joegoslavië is te vinden. Kesteloo zette ook een selectie neer van Muscari comosum, die opvalt door de lange bloeistengel, die mogelijkheden lijkt te bieden voor de snijbloementeelt.

Zeldzame afwijking

De sierui in al zijn variatie werd geshowd door Sjaak de Groot. Te zien was bijvoorbeeld de frispaarse hybride van A. trautvetterianum x christophii (foto rechts), maar ook A. komarowii, A. amplectens en A. falcifolium. De Groot zette ook nog Tulipa sprengeri neer, traditiegetrouw een van de laatst bloeiende species, die opvalt door de intens rode kleur en de stervormige bloemen. Chr. van der Salm liet een bijzondere vorm van een tulpenzaailing zien: op de meeldraden had zaadvorming plaatsgevonden; een afwijking die maar zelden voorkomt.

Bijzondere, lichtblauwe iris

De iris werd vandaag voor het eerst gekeurd. Vier inzenders lieten een mooie doorsnede zien van het irissortiment. Maveridge trok veel aandacht met een gefranjerde mutant van ‘Apollo’ (foto linksonder). In iris zijn wel soms kleurmutanten te vinden, maar mutanten in de vorm waren eigenlijk niet bekend. Hommes Iris liet diverse fijnbolligen zien, zoals ‘Nofa White’, ‘Nofa Sapphire’ en ‘Salvatore’, terwijl Iris Nova de aandacht trok met ‘Clair Delight’ (foto rechtsonder). Deze valt niet alleen op door de bloemgrootte, maar ook door de bijzondere, lichtblauwe kleur. J. Boesaard was aanwezig met een paarse Iris germanica.