16 april 2018 Meer nieuws

Bijzondere bolgewassen in KAVB-keuringszaal

Aan specialiteiten geen gebrek vandaag in de KAVB-keuringszaal. Neem alleen al de presentatie van René Zijerveld uit Lisserbroek. Hij laat vandaag in een enorme turf gestoken een mooie collectie hybriden zien van Pleione.

Deze orchidee (foto rechts) behoort tot de groep die bolletjes vormt die doen denken aan tulpenbollen. Uit deze inzending wordt duidelijk dat er bijzonder veel kleuren en kleurcombinaties mogelijk zijn binnen dit gewas.

Producten uit Noord-Amerika en Zuid-Afrika

Fraai is ook Trillium rivulare (foto boven) van Sjaak de Groot. Trillium komt van oorsprong uit Noord-Amerika en is een echte woodlander, ofwel een voorjaarsbloeier die onder de bomen groeit, maar al voordat die in blad komen zijn bloemen laat zien. Die van T. rivulare zijn wit met in het hart tientallen felroze stippen. De Groot toont ook de uit Zuid-Afrika afkomstige Cyrtnathus mackenii, zwavelgeel van kleur, en Narcissus poeticus ‘Ornatus’ en de bijzondere Fritillaria frankiorum.

Flinke bloementros

Muscari ‘Marleen’, eerder dit jaar al een van de blikvangers op de Muscarikeuring van februari, laat vandaag opnieuw haar kwaliteiten zien: een flinke bloemtros en diverse kleuren in die bloemen. Daarnaast showt inzender A.J. van den Berg een zaailing (foto linksonder), waarbij onderaan de bloemtros nog nieuwe trosjes groeien. Niet eerder gezien.

Eigen aanwinsten showen

Chr. van der Salm presenteert eigen aanwinsten van tulp, hyacint en narcis. Bij de narcis vallen diverse selecties op uit de groepen van de spleetkronigen en de grootkronigen (foto rechtsonder). Van der Salm selecteert daarbij op zowel pot- als snijtypen. Ten slotte zet Boltha bv de tulp ‘Ice Cream’ in de schijnwerpers. Een mooi vooruitzicht voor het naderende milde voorjaarsweer.