16 september 2021 Meer nieuws

‘Bij-vriendelijke tuinplanten niet goed voor de bij’

In een steekproef van 14 tuinplanten met een bij-vriendelijk logo of zo'n soort verwijzing in tuincentra werd op 11 planten chemische gewasbeschermingsmiddel gevonden.

De vondst van de middelen kwam aan bod tijdens het programma 'Keuringsdienst van waarde' van 16 september over misleiding door 'bij-vriendelijke' logo’s op tuinplanten. Het ging onder meer om tuinplanten als lavendel, aster, margriet en skimmia. De hoeveelheden middelen wisselden daarbij van zeer laag tot relatief hoog, aldus het programma. Zes van de 14 planten bevatten ook sporen van gewasbeschermingsmiddelen die behoren tot de neo-nicotinoïden.

'Geen gevaar'

Tuinbranche Nederland laat weten dat de hoeveelheden gewasbescherming die zijn gevonden in het laboratorium geen gevaar opleveren voor bijen en dus niet schadelijk zijn. Ook een kweker stelt dat hij alleen een lage concentratie van middelen gebruikt die wettelijk zijn toegestaan.

Opstapelen

In de uitzending spreekt de Keuringsdienst van waarde experts die zeggen dat er echter ‘geen veilige hoeveelheid is’, omdat bijen honderden bloemen bestuiven per dag en dus de middelen zich opstapelen in de bij. Volgens deze experts is er overvloedig wetenschappelijk bewijs dat elk gebruik van insecticiden, en met name neo-nicotinoïden, schadelijk is voor de bij.

Het programma is hier terug te kijken.

Fotocredit: Keuringsdienst van waarde