23 maart 2021 Meer nieuws

Betalingsregeling aanvragen NOW 1 en 2 kan digitaal

Werkgevers die (een deel van) het voorschot van de NOW moeten terugbetalen, kunnen nu ook digitaal een betalingsregeling aanvragen bij het UWV. Zij kunnen daar kiezen uit verschillende betaaltermijnen. Het betreft de betalingsregelingen voor de eerste en de tweede periode NOW.

Het UWV is bezig met de definitieve berekeningen voor de eerste en tweede periode van de NOW, de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid. Op basis van het daadwerkelijke omzetverlies en de loonsom over de betreffende maanden stelt het UWV vast hoe hoog de definitieve tegemoetkoming is waar de werkgever recht op heeft. Dit kan leiden tot een nabetaling of - bij een dalende loonsom en/of minder groot omzetverlies dan van te voren ingeschat - een terugvordering.

Goed gebruik gemaakt van ruime betaaltermijnen

Wanneer het komt tot een terugvordering kan dat nu voor werkgevers op een lastig moment komen. Daarom heeft het UWV samen met het ministerie zeer ruime betalingsregelingen kunnen afspreken. “Daar wordt al goed gebruik van gemaakt”, aldus UWV-bestuurder Janet Helder. Om werkgevers nog meer van dienst te zijn, is het nu ook mogelijk dat zij dit zelf direct regelen via de website.

Online te regelen

Via de website kunnen werkgevers een betalingsregeling treffen voor de eerste en tweede periode NOW tot en met 36 maandelijkse termijnen. Het UWV stuurt vervolgens binnen twee weken een bevestiging van de afspraken. Werkgevers die denken meer tijd nodig te hebben om terug te betalen of hun betalingsregeling op een later tijdstip willen laten ingaan, kunnen dat ook aangeven. Bij dat laatste neemt een medewerker van het UWV contact op met de werkgever om vervolgens een regeling op maat af te spreken. Werkgevers die liever persoonlijk contact hebben of een andere regeling willen afspreken, kunnen nog steeds ook gewoon bellen met het UWV, aldus Helder.