19 juni 2020 Meer nieuws

‘Bespreek vakantieplannen met personeel’

Werkgeverslijn land- en tuinbouw raadt werkgevers aan voorafgaand aan vakanties van hun medewerkers het te hebben over de risico’s en de consequenties van reizen naar met name ‘oranje’ landen. De werkgever kan bijvoorbeeld een quarantaine-periode opleggen.

Werkgevers kunnen hun mensen niet verbieden af te reizen naar het buitenland. Echter, werknemers die naar gele of oranje vakantielanden afreizen, lopen daarmee toch bepaalde risico’s. "Zo kan de situatie opeens veranderen en kunnen de grenzen dicht gaan, of de werknemer wordt ziek en moet bij terugkeer in quarantaine, of Nederland stelt quarantaine-eisen aan terugkerende mensen uit een bepaald land", zo zei Peter Baltus van de werkgeverslijn onlangs in een webinar. Hij raadt bedrijven aan de eventuele consequenties van te voren duidelijk ter sprake te brengen en het liefst op papier te zetten. De werkgeverslijn ontwikkelt ook een voorbeeldbrief die werkgevers kunnen gebruiken om werknemers te informeren.

Recht op loondoorbetaling

Overigens heeft een medewerker die corona oploopt, of dat nu in Nederland is of op vakantie in het buitenland, altijd recht op loondoorbetaling bij ziekte. Maar werkgevers mogen volgens Baltus werknemers wel wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid. "Een werkgever mag adviseren niet af te reizen naar ‘oranje’ landen. Gaat een werknemer toch en hij wordt ziek of moet in quarantaine, dan staat de werkgever sterker als hij deze risico's en consequenties van te voren met de medewerker heeft doorgesproken.”

Extra vakantiedagen opnemen

Zo kan een werkgever een medewerker uit een oranje gebied voor de zekerheid vragen om in quarantaine te gaan. Baltus: “Dit soort zaken moet je wel van tevoren samen hebben besproken. Die medewerker zal dan 14 dagen thuis moeten gaan werken. Echter, omdat thuis werken bij productiemedewerkers niet gaat, zal die medewerker extra vakantiedagen op moeten nemen.” Baltus raadt ook aan om voorafgaand te bepreken wat de consequenties zijn als een 'geel' land tijdens de vakantie 'oranje' wordt. “Probeer daar samen in goed overleg afspraken over te maken die voor een ieder fair zijn.”

Site met reisadviezen naar buitenland

De kleurcodes en adviezen over reizen staan op een site van de overheid. Bijna alle landen in de EU hebben de kleurcode geel (heen reizen mag, maar kan wel risico’s geven), alleen Zweden en Verenigd Koninkrijk hebben code oranje wat betekent dat reizen naar die landen wordt afgeraden. Voor reizen buiten Europa blijft het reisadvies vooralsnog ‘oranje’.