5 februari 2021 Meer nieuws

'Bereid je voor op winters weer'

Glastuinbouw- en bloembollenbedrijven moeten de komende dagen beducht zijn op de risico’s van winters weer. Er worden sneeuw en strenge vorst verwacht. Dat kan volgens verzekeraar Interpolis zonder voorzorgsmaatregelen leiden tot problemen, of nog erger schade.

De verzekeraar heeft tips bij sneeuw in de glastuinbouw op een rij gezet en tips bij vorst. Een greep daaruit: sneeuw direct van het kasdek stoken en het schermdoek op pakket te laten lopen. Voorkom een te hoge buistemperatuur en open geen luchtramen die vastgevroren zijn. In sommige gevallen raadt de verzekeraar aan de warmteopslagtank voldoende ‘gevuld’ te hebben. Kijk ook het gascontract na; staat er een maximale uurcapaciteit voor gasafname in?  

Risico's van vorst

Vorst kan problemen geven en zorgen voor kapotte buizen en leidingen. Daarom moeten regenwater en condens in buizen en leidingen kunnen wegstromen. Zit het vastgevroren, haal dan de standaard instellingen uit de klimaatcomputer die het gevelscherm ’s morgens opent, adviseert Interpolis. Het advies is om in watersilo’s verwarmingsslangen te doen, met een gescheiden circuit. Dat kan met de warmtewisselaar. Neem geen water uit de silo als er ijsvorming in zit.

Verder zijn koelers in de WKK en luchtbehandelingskasten bij vorst kwetsbaar. Het mengsel in de koeler moet de juiste verhouding hebben. ‘Plaats een temperatuurbewaking in het watercircuit en sluit deze aan op de centrale alarmering. Sluit de circulatie over de koeler en de warmtetoevoer aan op een noodstroomaggregaat. Op deze manier is de circulatie bij stroomuitval gegarandeerd’, tipt de verzekeraar.

De lamellen van luchtbehandelingskasten zijn ook kwetsbaar voor lage temperaturen. ‘Houd daarom de temperatuur van het circulatiewater in de gaten en bewaak de temperatuur met een alarmering.’

Riscio's op landbouwbedrijven

Voor landbouwbedrijven heeft Interpolis ook de tips bij sneeuw en bij vorst op een rijtje gezet. Zo moeten een te zwaar sneeuwdek op daken van gebouw en in dakgoten worden voorkomen door het zo snel mogelijk sneeuwvrij te maken. 'Controleer na het sneeuwruimen op schade, want dat kan weer waterschade geven.' Maak ook snel paden vrij van sneeuw om ongelukken door gladheid te voorkomen.

Bevriezing

Ook bevriezing van water in de verwarmingsinstallatie vormt een risico. Als kleppen vastvriezen kan dat leiden tot volledige stilstand van de verwarmingsinstallatie. 'Test voor kou begint of de leegloopklep van uw warmtewisselaar werkt en niet vastzit.'

Wanneer het systeem in contact staat met de buitenlucht dan moet het gevuld worden met glycol (antivries). Interpolis raadt aan te kijken of temperatuur op de temperatuurmeter nog klopt met de werkelijke temperatuur en ook de retourtemperatuur te meten. Die laatste is de belangrijkste temperatuur om vorstschade te voorkomen.