11 november 2019 Meer nieuws

‘Beregenen als vochtgehalte bodem dat aangeeft’

In het precisielandbouwproject NPPL maakt lelieteler Sjaak Huetink gebruik van het sturingsprogramma Raindancer. Daarin kan hij precies aangeven waar en hoeveel water hij wil geven.

Volgens de producent van Raindancer  is de techniek geschikt voor elk type beregeningsinstallatie door er een gps-zonnecel en een druksensor op te installeren. Daarmee is de beregening te automatiseren en in te regelen met de computer of telefoon.

'Het scheelt afstelwerk'

Huetink vindt het automatisch beregenen op maat een uitkomst.  “Het scheelt veel afstelwerk, de kopakker wordt goed meegepakt, er wordt geen overlast veroorzaakt bij aangrenzende percelen en het scheelt arbeid.” Huetink verwacht ook rendement te halen uit de waterbesparing.

Beregenen naar behoefte

Huetink wil toe naar variabel beregenen naar behoefte door te kijken naar het vochtgehalte in de bodem. Dat kan bijvoorbeeld door bodemsensoren te koppelen aan de regenmeter.

Logistiek ziet hij nog wel een uitdaging om de beregening verder te automatiseren. “Het moet bijvoorbeeld wel in te passen zijn in de spuitwerkzaamheden.”

Bekijk hier het filmpje: