27 mei 2019 Meer nieuws

Bemestingsmethode Neelissen levert zwaardere tulp op

Gemiddeld vier gram zwaardere tulpen dan bij de standaardbemesting. Dat is het resultaat van een broeiproef met de tulp ‘Dow Jones’ (foto), die afgelopen winter is uitgevoerd op initiatief van Herman Neelissen uit Castricum.

Enkele jaren geleden bedacht de oud-kweker een efficiënte manier om stikstof en gft aan de grond toe te voegen. Loonwerker Denneman ontwikkelde een plantmachine waarmee deze manier van werken mogelijk werd. Vervolgens zijn twee jaar lang veldproeven gedaan op het bedrijf van John Hopman.

Grote hoeveelheid 12-op

Uit de proeven bleek al dat het aantal leverbaren in de maat 12-op flink hoger lag met deze manier van bemesten dan de standaardmethode. Door 2, 4 of 8 ton kippenmest en 10 kuub gft-compost per ha toe te dienen werden hogere aantallen 12-op behaald. Vooral de combinatie van 4 ton kippenmest en 10 kuub gft per hectare viel op. Daarbij werden 268 stuks 12-op en 118 stuks 11-12 gehaald uit 400 geplante bollen maat 9.

Hoger gewicht per steel

Afgelopen winter zijn deze bollen afgebroeid. Ook hier bleken de bemestte tulpen een hoger gewicht per steel op te leveren. De standaardbemesting leverde tulpen van 32,9 gram per steel op, bij 4 ton kippenmest en 10 kuub gft was dat 37 gram. Ondernemers die meer willen weten over deze manier van bemesten, kunnen contact opnemen met Herman Neelissen via h.neelissen@hetnet.nl.