19 november 2021 Meer nieuws

Beetje stress kan meer bollen geven​​​​​​​

Meer nieuwe bollen in een korte tijd, waardoor de productie van leverbare bollen sneller kan. Met dat doel onderzoekt de business unit Glastuinbouw en Bloembollen WUR aan narcis, Hippeastrum en tulp in de PPS Vitale Teelt of er mogelijkheden zijn om die productie te versnellen. Stress en ethyleen kunnen hier mogelijk een rol in spelen, zo blijkt uit de eerste resultaten.

Bij narcis en Hippeastrum snijdt WUR de bollen in kleine stukjes, waardoor in de oksel van de bolrokken nieuwe minibollen groeien. Door het toedienen van ‘plasma activated’ water ontstaat stress in deze bolrokken. Dat zorgt voor meer minibollen.

Ethyleen: zowel nadelig als voordelig

Bij tulp gebeurt de vermeerdering door verklistering. Bekend is dat ethyleen kan zorgen voor meer verklistering. Dat kan nadelig zijn, maar ook voordelig. Een bol met bijvoorbeeld vijf bolrokken heeft vijf groeipunten, waarvan er maar drie uitgroeien tot levensvatbare bollen. WUR onderzoekt of het toedienen van een klein beetje ethyleen ervoor zorgt dat alle vijf de groeipunten worden getriggerd, waardoor de tulp meer geschikte minibollen produceert.

Meer informatie over dit project is te vinden op www.vitaleteelt.nl bij Lopende Projecten.