23 april 2019 Meer nieuws

Bedrijven werken samen aan exportkansen Roemenië

Zeven bedrijven waaronder twee uit de vasteplanten- en bloembollensector, namelijk Molter BV en JUB Holland, gaan zich richten op de exportkansen die er liggen voor de institutionele markt in Roemenië. Onder de vlag van Anthos werken zij hier binnen een PIB-programma van RVO aan.

Op 15 april tekenden zeven bedrijven en Anthos voor de samenwerking. Het gaat om Boomkwekerij Ebben, Molter BV (vaste planten), JUB Holland (bloembollen), Gebr. Seuren BV (Rozenkwekerij), Nophadrain (vegetatiesystemen voor daken), VicLandscapes (hoveniersbedrijf), Van Den Berk Boomkwekerijen.

Het project wordt gecoördineerd door Agriprogress in nauwe samenwerking met Anthos. Hiermee is een start gegeven voor een marktontwikkelings-programma dat is gericht op de Roemeense institutionele markt, de markt voor het inrichten van tuinen en de aanleg van parken en dat met name voor die in grote steden.

Werken aan marktpotentieel

Een PIB-programma (Partners for International Business) is een format van RVO, waarmee door inzet van publieke en private gelden marktpotentieel voor Nederlandse ondernemers wordt uitgewerkt. In samenwerking met lokale partijen en de inzet van de economische - en landbouwafdelingen van de Nederlandse Ambassade wordt concreet vorm gegeven aan het positioneren van de Nederlandse technologie, plantmateriaal en kennis in Roemenië, aldus Anthos in een bericht.

Groen in steden

Onder de noemer ‘Urban Landscapes Romania / Green City’ gaan de zeven Nederlandse bedrijven met het marktpotentieel van Roemenië aan de slag door de inzet van een palet van activiteiten gericht op publieke en private partijen. “Stedelijke ontwikkeling in Roemenië en de positie van groen daarin vraagt producten en kennis die leden van het consortium kunnen leveren”, aldus Leon Smet, secretaris van Anthos.

Door middel van het PIB-programma in Roemenië worden de Nederlandse bedrijven ook gepositioneerd ten opzichte van leveranciers uit landen als Italië, Polen en Hongarije, zo laat Remy Molter secretaris van het consortium weten.

Plan aan activiteiten

Het consortium van bedrijven presenteert dit voorjaar nog haar plannen en geeft een eerste gezamenlijke presentatie in Roemenië. Naast deelname aan diverse beurzen en symposia in Roemenië worden onder andere matchmaking activiteiten georganiseerd. Ook zal er een inkomende missie naar Nederland worden georganiseerd.