15 oktober 2021 Meer nieuws

Bedrijven Greenport moeten arbeidsmigrant koesteren

Arbeidsmigranten uit Polen worden in de komende jaren schaars. Dus waardeer je Poolse arbeidskrachten, investeer in ze en verbind ze aan je bedrijf. Die boodschap hield Malgorzata Bos-Karczewska haar gehoor voor tijdens GreenportLIVE op 14 oktober in Noordwijkerhout.

GreenportLIVE was donderdagmiddag geheel gewijd aan arbeidsmigranten. Daar werd het onderzoeksrapport ‘Arbeidsmigranten in de Greenport Duin- en Bollenstreek’ gepresenteerd, waaruit blijkt dat in deze regio 10.000 arbeidsmigranten werken. Naar verwachting worden dat er in 2030 bijna 15.000. Driekwart van de arbeidsmigranten komt uit Polen.

Problemen met huisvesting

Veel van deze werknemers hebben problemen met huisvesting. Er zijn te weinig of te slechte huizen en op de reguliere markt ondervinden arbeidsmigranten veel weerstand. Dat laatste constateerde ook Malgorzata Bos-Karczewska, hoofdredacteur van Polonia.nl en lid van het bestuur van Kenniscentrum Arbeidsmigranten. Zij verklaarde dat Nederland met een vergrijzende beroepsbevolking de Poolse arbeidsmigranten in de nabije toekomst hard nodig heeft.

Fatsoenlijk behandelen

Om te zorgen dat de Poolse arbeidskrachten blijven komen, moeten bedrijven deze werknemers fatsoenlijk behandelen, goed betalen en betaalbare huisvesting bieden. “Bind de buitenlandse arbeidskrachten aan het bedrijf en bied ze kansen om zich te ontwikkelen. In Polen zelf gaat het minimumloon met acht procent omhoog en komt steeds meer steun voor de lage inkomens. De kans bestaat dus dat er straks minder Polen komen. En als ze niet meer uit Polen komen, waarvandaan dan wel? Bulgarije, Roemenië of straks Azië of Afrika? Denkt u dat daar draagvlak voor is?’’, hield ze de aanwezige ondernemers en een enkele bestuurder voor.

Misstanden

Haar opmerking dat ze nu nog vaak misstanden tegenkwam, stuitte tijdens de Greenportbijeenkomst op weerstand. “We doen allemaal ons best om mensen goed onder te brengen, maar we mogen vaak niks van de wet”, constateerden meerdere aanwezigen. “Dit is veel te negatief.”

Lees ook het artikel in Greenity nr. 104, die 22 oktober verschijnt.