12 januari 2021 Meer nieuws

BBB: stop op mega-zonneparken

BB (BoerBurgerBeweging) wil dat er een stop komt op de bouw van mega-zonneparken in de groene ruimte en de bouw van distributiecentra en datacenters op het platteland. De nieuwe politieke partij meent dat het landschap en de biodiversiteit op het platteland in rap tempo worden vernietigd.

De leefbaarheid van het platteland staat volgens BBB ernstig onder druk nu de ‘blokkendozen’ en mega-zonneparken als paddenstoelen uit de grond schieten. Het gebruikt cijfers van adviesbureau Deloitte om dat te illustreren: er is 892 vierkante kilometer aan daken beschikbaar voor zonnepanelen, terwijl slechts 35,7 vierkante kilometer daarvan wordt gebruikt. De partij wil dat ook geluidswallen en vangrails langs de ruim 5.000 kilometer snelweg worden benut.

Noodklok

BBB luidt de noodklok naar aanleiding van de cijfers van het CBS, die deze week lieten zien dat steeds meer mensen uit de stad naar het platteland trekken vanwege het landschap, de rust, de ruimte, de schone lucht en de boerennatuur. “Nieuw leven en nieuwe inwoners op het platteland betekenen een sterkere plattelandseconomie, meer werkgelegenheid, meer toerisme, betere voorzieningen, betere openbaar vervoersverbindingen, terugkeer van bibliotheken, nieuwe impulsen voor de voetbalclub of de carnavals- en toneelvereniging, nog meer sociale binding, een bloeiende horeca, meer buurtwinkels, betere zorgvoorzieningen en terugkeer van politieposten. Kortom: meer leefbaarheid, meer noaberschap en meer veiligheid. Alles wat Nederland nodig heeft en waar vooral mensen uit de stad naar snakken”, aldus lijsttrekker Caroline van der Plas.