28 september 2021 Meer nieuws

Asbestdaken vervangen door zonnedaken

Univé, Rabobank en Greenchoice gaan binnen het project 'Duurzame zekerheid' een samenwerking aan om asbestdaken bij agrarische bedrijven te saneren en te vervangen voor daken met zonnepanelen.

Univéleden nemen de groene stroom van deze daken af voor een - volgens de verzekeraar - eerlijke prijs, waarvan een deel weer wordt ingezet voor nieuwe zonnedaken.

Kostbare aangelegenheid

Voor veel ondernemers is asbestsanering een kostbare aangelegenheid. Daarom heeft Univé een pilot opgezet waarbij het asbestdak wordt vervangen voor een zonnedak zonder dat dit de ondernemer in de portemonnee raakt. De pilot was succesvol en daarom wordt deze in samenwerking met de Rabobank en Greenchoice verder uitgebreid.

Investeren in asbestvrije zonnedaken

Wanneer de bedrijfsdaken eenmaal zijn aangesloten op het energienet, wil de Rabobank particuliere klanten ook toegang geven tot de duurzame energie die 'Duurzame zekerheid' oplevert. Door de samenwerking met Greenchoice is het voor consumenten mogelijk om de energie van deze daken af te nemen voor een eerlijke prijs. Een deel van de energieprijs wordt opnieuw geïnvesteerd: van iedere verbruikte kilowattuur gaat minimaal 0,02 euro naar de investering in asbestvrije zonnedaken.

500 bedrijfspanden 

Het streven van Univé, Rabobank en Greenchoice is om eind 2022 bij minstens 500 bedrijfspanden het asbestdak te hebben vervangen door en dak met zonnepanelen die samen 50.000 huishoudens van elektriciteit voorzien.

Geïnteresseerden ondernemers kunnen via de website van Univé een afspraak inplannen.