4 oktober 2019 Meer nieuws

Asbest van bollengrond geraapt

Verschillende percelen bollengrond in de gemeente Teylingen worden momenteel door een asbestsaneringsbedrijf schoongemaakt na de brand in Lisse afgelopen dinsdagavond waarbij asbest vrij kwam.

Volgens de brandweer is er een asbestrisico-gebied dat ongeveer 300 tot 400 meter breed is en 1,5 kilometer lang. Dit meldt de website van gemeente Lisse. Het gebied bevindt zich ruwweg nabij Akervoorderlaan, Oude Herenweg en Teylingerlaan/N443.

Mannen in gele pakken

In dit gebied zijn verschillende bloembollenbedrijven gevestigd, waaronder De Tulperij, Gebr. van der Zon, Gebr. Hermans en Fa. Bisschops. “Achter bij op ons op land lopen nu mannen in gele pakken", zegt Anja Jansze van De Tulperij aan de Oude Herenweg. "Er worden reststoffen van de brand gevonden en geraapt en wellicht zit daar asbest bij." Volgens haar is gisteren al een groot deel van de Oude Herenweg schoon verklaard. “De huizen, de bedrijven en de dahliashowtuin zijn schoon verklaard.” Ze vindt dat belanghebbenden in het risicogebied goed op de hoogte worden gehouden van de situatie.

Regenachtig weer is goed

Mark Bisschops van de kwekerij Fa. Bisschops in Voorhout is wat minder over de communicatie van de asbestsanering te spreken. Op zijn bedrijf is achter op het erf asbest aangetroffen, maar er zijn geen restricties gegeven en ook wordt er nog niet opgeruimd. “We worden tot nu toe niet op de hoogte gebracht van de werkvolgorde van de sanering", zo geeft hij aan. Nu vreest hij gezien het regenachtige weer niet voor gezondheidsrisico’s; het asbest zal niet in de lucht komen. Bovendien gaat het om kleine concentraties asbest, zo is hem verteld. “Maar toch zie je mensen van de asbestsanering rondlopen in gele pakken. Dat voelt dan toch wat tegenstrijdig.”

'Ik ga er vanuit dat ik volgende week kan rooien'

Op het land waar Bisschops dahlia’s en narcissen heeft staan, is ook asbest gevonden. “Ik wil volgende week dahlia’s gaan rooien en ga er maar vanuit dat dit door kan gaan.” De kwekerij heeft ook een kas. Die heeft Bisschops de avond van de brand nat gehouden. Zijn bedrijf lag immers 120 meter van de vuurlinie vandaan. Mark Bisschops hierover: “Ik zag brandend materiaal naar beneden komen en was er niet gerust op.” Hij vreest dat er door de vele regen van de afgelopen dagen wel asbest van het kasdek in de sloot terecht is gekomen.

Vanavond inloopbijeenkomst

De gemeenten Lisse en Teylingen hebben een speciale pagina op hun websites gemaakt met daarin het laatste nieuws over de asbest. Vanavond is er op initiatief van de gemeente Lisse bij De Tulperij aan de Oude Herenweg een inloopbijeenkomst voor belanghebbenden. Die is van 17.00 tot 19.00 uur. De GGD, de gemeente Teylingen, de brandweer en het asbestsaneringsbedrijf zijn er om de vragen die er leven te beantwoorden.