12 juni 2020 Meer nieuws

Anthos teleurgesteld over stoppen noodfonds

"Zeer teleurstellend dat landbouwminister Carola Schouten in de Tweede Kamer heeft aangekondigd dat het noodfonds voor de sierteelt niet verlengd wordt", zegt voorzitter Henk Westerhof van Anthos namens de handelsbedrijven in de bloembollen- en boomkwekerijsector.

Direct na de uitbraak van het coronavirus stelde het kabinet een noodfonds van 600 miljoen beschikbaar voor de sierteeltsector en de voedingstuinbouw bij meer dan 30 procent verlies aan omzet of brutowinst. De periode waarover een beroep op het fonds kon worden gedaan, liep gisteren af. 

'Schade tot 35 miljoen'

Anthos pleitte vanaf het begin dat het fonds langer open moest blijven, omdat de schade voor verschillende bedrijven uit haar achterban pas later dit jaar blijkt. Inmiddels is volgens de organisatie duidelijk dat een aantal handelsbedrijven in onder meer de leliesector grote problemen met de afzet hebben. 'Annuleringen en eenzijdige aanpassingen van reeds afgesloten orders leiden wereldwijd tot problemen die ook op langere termijn grote gevolgen voor deze bedrijven kunnen hebben. Het is niet uitgesloten dat hun totale schadepost op kan lopen tot 30 á 35 miljoen euro', laat Anthos weten.

Markt voldoende hersteld

Tot dusver is 156 miljoen euro aan steun aangevraagd. De minister wil het fonds niet langer openhouden, omdat de markten volgens Schouten alweer in voldoende mate zijn hersteld. Westerhof: "Deze constatering gaat voor verschillende sierteeltsectoren op, maar het is voor verschillende bedrijven uit mijn achterban wel heel zuur dat zij later dit jaar geen beroep meer kunnen doen op de regeling. Ook hun problemen in de afzet houden direct verband met de uitbraak van het virus."