24 maart 2020 Meer nieuws

Anthos: 'Leliemarkt zorgelijk'

'Lelietelers, houd rekening met zorgelijke marktsituatie vanwege coronavirus', is de boodschap van Anthos, de brancheorganisatie voor de handel. Uit een enquête van Anthos blijkt een verhoogd voorraad- en debiteurenrisico.

De gevolgen van het coronavirus laten zich ook in de leliesector stevig voelen. Dit blijkt uit de resultaten van een door Anthos uitgevoerde enquête en uit de gesprekken die worden gevoerd met de leliehandelsbedrijven. De bedrijven waarschuwen ervoor dat hun afnemers wereldwijd met een sterke vraaguitval naar leliebloemen worden geconfronteerd. Dat leidt tot een verhoogd voorraad- en debiteurenrisico bij de handel, zo toont de enquête van Anthos aan.

Impact op lange termijn groot

Het is nu al duidelijk dat de impact van het coronavirus ook voor de lange termijn groot is op de nationale en internationale vraag naar lelies. De situatie in Europa, Noord-, Midden- en Zuid-Amerika wordt als ronduit 'zorgelijk' omschreven, terwijl afnemers in een groot aantal Aziatische landen terughoudend reageren op de markt. Daarnaast worden handelaren in verschillende markten geconfronteerd met een toenemend valutarisico, waar de uitbraak van het coronavirus ook debet aan is.

'Areaal drastisch verminderen'

Vanwege deze zeer zorgelijke ontwikkelingen doet Anthos samen met de leliehandelsbedrijven een dringend beroep op de leliekwekers om het komende plantseizoen rekening te houden met de huidige markt en nauw contact te blijven houden met de afnemers, onder andere over de markt en het assortiment. "Vraag en aanbod lagen in voorbije jaren al ver uit elkaar, maar het probleem wordt nog groter als de kwekerij ongevoelig is voor dit geluid uit de markt en niet minder gaat planten. De financiële schade voor kwekerij en handel zal onnodig groot zijn en bedrijfsbeëindigingen lijken niet te voorkomen als het areaal niet drastisch vermindert”, zo verwoordt Anthos-voorzitter Henk Westerhof namens de bij Anthos aangesloten bedrijven.