8 maart 2019 Meer nieuws

Amsterdam vraagt ACM om controle Bloemenmarkt

De gemeente Amsterdam heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) benaderd om op te treden tegen de verkoop van bollen buiten het seizoen op de Bloemenmarkt. De toezichthouder heeft om extra informatie gevraagd.

Zelf heeft de gemeente geen wettelijke bevoegdheid om in te grijpen op de Bloemenmarkt. Bovendien is het een probleem dat niet alleen in Amsterdam speelt. Daarom is contact gezocht met de ACM, die zich als onafhankelijke toezichthouder sterk maakt voor consumenten en bedrijven. 

Ondeugdelijke bloembollen

Het dagelijks bestuur Centrum spreekt binnenkort met vertegenwoordigers van de gemeente Lisse en de KAVB. Doel is gezamenlijk op te trekken met enkele gemeenten en de sector om een goed onderbouwd signaal richting ACM te kunnen sturen. Daarnaast zal aangedrongen worden op landelijke wetgeving. Onderzocht wordt of in Amsterdam aanvullende maatregelen mogelijk zijn om consumenten tegen verkoop van ondeugdelijke bloembollen te beschermen, bijvoorbeeld via waarschuwingen. Het dagelijks bestuur gaat ook in gesprek met de verkopers op de Bloemenmarkt.

Vragen na uitzending AT5

Gemeenteraadslid Hülya Kat had vragen gesteld naar aanleiding van een item op AT5 over de bloembollenverkoop op de Bloemenmarkt. Daarin werd duidelijk gemaakt dat in de verkochte zakjes minder bollen zaten dan op de verpakking vermeld stond. Daarnaast vertelde adjunct-directeur André Hoogendijk van de KAVB dat op de Bloemenmarkt buiten het seizoen tulpenbollen worden verkocht, waardoor de kans op bloei bijzonder klein is.

Lees het bericht ‘AT5 onderzoekt bollenkwaliteit op Bloemenmarkt’ op de website van Greenity.