30 juli 2019 Meer nieuws

Amsterdam Tulip Museum koopt schilderij Koster

Het Amsterdam Tulip Museum heeft dit voorjaar een schilderij van Anton L. Koster aangeschaft. Koster is een van de bekendste schilders van bloembollenvelden.

Het door het museum aangekochte schilderij toont een tulpenkwekerij aan de Kerklaan in Heemstede. Op de voorgrond een platbodem, wat uniek is in het oeuvre van Koster. Daarachter zijn kleurrijke tulpenbedden te zien, met links een aantal groene bedden waar de tulpen al gekopt zijn. Daarachter weer de stammen van een beukenhaag, nog zonder blad en op de achtergrond gebouwen, waarschijnlijk wasserijen en blekerijen die in dit gebied veel voorkwamen; de hoge schoorsteen tussen de gebouwen duidt daar ook op.

Video over levensloop tulp

In de filmzaal van het museum draait een nieuwe video, gemaakt door de Nederlandse filmer en documentairemaker Stephane Kaas. In beeld gebracht is de complete levensloop van de tulp, vanaf het moment van planten, via de ondergrondse ontwikkeling in winter en voorjaar tot aan de bloeitijd in de lente en aansluitend het daaropvolgende traject van koppen, rooien en bewaren tot uitlevering in de late nazomer, waarna het gehele proces opnieuw begint.

3D-bril

Gekoppeld aan deze video is de mogelijkheid om via een 3D-bril alles nog intensiever te beleven want de bezoeker die deze bril opzet heeft het gevoel middenin de bollenvelden te staan. Naast hem worden tulpen gekopt en als hij om zich heen kijkt ziet hij in de verte vrachtwagens af en aan rijden om de gerooide bollen naar de plek van bestemming te vervoeren.