11 april 2018 Meer nieuws

Amaryllis (Hippeastrum) beeldbepalend bij KAVB

De KAVB had 9 april een Hippeastrum (Amaryllis) keuring in Lisse bij CNB. Dit resulteerde in een show die zeer aantrekkelijk was. Mooie vazen en prima potten lieten de twee hoofdgebruikswijzen van Hippeastrum zien.

‘Aquarel’ echte topper

Bij de potten werd streng gekeurd met het ideaalbeeld in gedachten: mooi blad, redelijk kort, zodat die niet omvalt en tenminste twee stelen in combinatie met voldoende bloemen. Uiteraard in tentoonstellingskwaliteit.

De jury kwam tot de volgende kopgroep: ‘Aquarel’, ‘Pyjama Party’ en ‘Benfica’. Alle drie waren ingezonden door Floralia en tenslotte koos de jury ‘Aquarel’ (foto boven), een nieuweling die in optima forma werd geshowd. De heldere frisse kleur en de fraaie presentatie in combinatie met de eisen van de ideale pot-amaryllis, maakte deze dubbele Hippeastrum de winnaar. Een echte topper.

‘Milky Way’ meest opvallend

Bij de potten zond Floralia nog een grote collectie in met onder meer ‘Marylin’, ‘Coral Beach’, ‘Dancing Queen’, ‘Amarantia’, ‘Double Record’, ‘Fairytale’, ‘Benfica’ en ‘Barbados’. Fa. G. van Staalduinen zond de frisse ‘Amore’, de oranjerode ‘Peche Melba’ en ‘Sao Paulo’ in.

Barnhoorn Hippeastrum zond een collectie nieuwigheden in, die gerekend worden tot de zogenoemde Sonatini groep: ‘Milky Way’, 14-177, 14-209 en 15-276. ‘Milky Way’ (foto rechts) is daarvan de meest opvallende door zijn wit met rood gespikkelde bloem en rode picotee rand in combinatie met een lichte streep midden over het blad.

‘Himalaya’ beste vaas

Bij de vazen zond Boers Amaryllis uit ’s-Gravenzande de rood met witte ‘Superstar’, de witte ‘Himalaya’ en de dubbele ‘Aquarel’ in. De mooie strakke ‘Himalaya’, zeer uniform gepresenteerd, werd de winnaar in deze categorie (foto onder).

Floralia kreeg voor de fraaie en artistieke presentatie, waarbij de cultivars goed tot hun recht komen, een gouden medaille.

Nog hele week te zien

De gehele week is deze Hippeastrumkeuring nog te bewonderen bij CNB in Lisse. Binnenkort staat op de Facebookpagina van de KAVB een fotoverslag.

Foto’s: KAVB en Greenity/René Faas