3 november 2020 Meer nieuws

Alb. Groot verkocht aan WPA-Robertus

Toeleverancier van gewasbeschermingsmiddelen Alb. Groot uit Schagerbrug is overgenomen door WPA-Robertus. “Na de fusie van Agrifirm-GMN toonde veel partijen interesse”, laat eigenaar Nico Groot weten. Sinds 1 januari 2020 (met terugwerkende kracht) is het bedrijf verkocht aan WPA-Robertus.

Alb. Groot bestaat sinds 1924. De gevel en naam zullen voorlopig nog niet veranderen, maar het bedrijf is niet meer in handen van de familie Groot. Jan Holthuis van WPA-Robertus zeker & sterk is de nieuwe eigenaar.

Volop interesse voor overname

Nico en José Groot waren nog niet bezig met de verkoop van het bedrijf. “We draaien lekker. Zo tussen de grote bedrijven als Agrifirm-GMN en CAV Agrotheek hier in de Noordkop.” Juist de fusie van Agrifirm en GMN zorgde voor beweging. “Zoveel partijen toonden interesse. Bedrijven waren op zoek naar uitbreiding van het marktaandeel. Wij waren niet op zoek naar een koper, maar die interesse gaf wel de doorslag”, ligt Nico Groot toe. “Nu stonden wij in de picture. Dat creëerde een luxepositie.” Daarmee doelt Groot op de gesprekken aan de onderhandelingstafel. Een belangrijke voorwaarde voor verkoop was overname van het personeel.

'Wereldje niet zo groot'

Omdat er geen opvolging vanuit de familie of vanuit het bedrijf is, wist Groot dat verkoop in de toekomst noodzakelijk was. “We konden alle opties afslaan en drie jaar later zelf op zoek gaan.” Daar is niet voor gekozen. Met Holthuis had Groot al jaren contact. “Het wereldje is niet zo groot.” De werk- en denkwijze van het bedrijf is volgens Groot hetzelfde. “We hebben gekeken waar het personeel zich het beste thuis zou voelen.”

Voorlopig geen veranderingen

De komende tijd gaat er voor klanten van beide toeleveranciers niets veranderen. De overname betekent voor WPA-Robertus dat ze hun werkgebied verrijken met de kennis van bloembollen en vollegrondsgroente. Hierdoor kunnen zij klanten beter en breder informeren.

Het pand van Alb. Groot aan de Stolperweg 21a in Schagerbrug blijft bestaan. Klanten kunnen zoals gebruikelijk gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest, diervoeders, compost, zaaizaden, potgrond en tal van andere producten op dit adres halen. Zeker tot 2022 zal de naam niet veranderen en blijven José en Nico in dienst. Nico Groot blijft de eerste jaren nog het gezicht van het bedrijf.

Over WPA-Robertus

WPA-Robertus zeker & Vast is toeleverancier voor de bloembollen, boomkwekerij, loonwerkers, akkerbouw, veehouderij, retail en openbaar groen. Het bedrijf heeft vijf vestigingen (Warffum, Winschoten, Westerbork, Dedemsvaart en Apeldoorn) in noord, oost en midden Nederland. bloembollentelers kunnen voor advies ook bij het bedrijf terecht.