28 januari 2019 Meer nieuws

Al volop kleur in KAVB-keuringszaal

In de KAVB-keuringszaal in het CNB-gebouw in Lisse is volop kleur te zien. Dat bleek tijdens de keuring van maandag 28 januari.

Het broeien van snijhyacinten is door de jaren heen uitgegroeid tot een volwaardige tak van de sierteelt. De meeste broeiers kiezen voor broei op potgrond, maar de roep om broei op water, bij voorkeur in een tulpenbroeisysteem, neemt toe. Ook de vraag naar nieuw sortiment dat goed bruikbaar is voor de snijhyacintenproductie klinkt nog steeds. De Noordwijkerhoutse firma A. van Eeden liet een interessante noviteit zien voor deze toepassing. De naam is ‘Sylvester’ (foto rechts) en de kleur is rozerood. Aan de tros zitten voldoende nagels om een mooie vulling te krijgen. Van Eeden zette van deze nieuweling twee vazen neer.

Meer toepassingen hyacint

Er zijn echter meer toepassingen van de hyacint mogelijk. Dat maakte Markglory duidelijk met een roodroze zaailing 10-36001 (foto linksonder) die meer stelen per bol geeft. Deze bol maakt gemakkelijk klisters die elk ook een of meer stelen produceren. De geshowde selectie produceert gemakkelijk acht tot vijftien stelen per bol.

Eerste irissen

De eerste vroegbloeiende irissen melden zich ook al. Sjaak de Groot presenteerde iris ‘Spot On’ (foto boven), een aanwinst van de Canadese veredelaar Alan McMurtrie. Hij verkreeg deze aanwinst door ‘Purple Gem’ te kruisen met Iris bakeriana. De eerste exemplaren bloeiden in 1992 en sinds 2014 is deze in de handel. Naast de helderpaarse kleur, gecombineerd met wit, verspreid deze iris ook een zoete geur, zoals die bij meer reticulata-hybriden voorkomt. Nauw verwant aan deze groep zijn Iris ‘Katherine’s Gold’ en ‘Lady Beatrix Stanley’, beide geshowd door Kwekerij De Schüllhorn.

Fraaie verrassingen

Wie goed kijkt, kan soms fraaie verrassingen vinden, zo liet Eric Breed zien. In opgepot materiaal van zijn vader trof hij zaailingen aan van Ipheion. Een paar ervan vielen op door hun veel forsere formaat: breder en langer blad en een grotere witte bloem, veel groter dan de bekende ‘Alberto Castillo’. Vroegbloeiend was ook de gele trompetnarcis ‘Bowles’ Early’.

Mooie alternatieven

Voor wie niet kan wachten tot de lente heeft de professionele broei mooie alternatieven in de aanbieding. Zoals de narcis ‘Bridal Crown’ (foto rechtsonder), niet alleen mooi vanwege de roomwitte, gevulde bloemen, maar ook vanwege de geur. Inzender André Weijers liet zien hoe goed deze thuis in bloei is te krijgen. Dat geldt ook voor hyacint ‘Gipsy Queen’ en Muscari ‘Carola’, die hij eveneens liet zien.