2 juni 2020 Meer nieuws

AIPH: ‘Merendeel ondernemers overleeft crisis’

De meeste bedrijven uit de tuinbouw zullen de huidige crisis overleven. Dat verwachten de teelt- en afzetorganisaties uit 27 landen die zijn aangesloten bij de International Association  of Horticultural Producers (AIPH) and FloraCulture International (FCI).

Deze uitkomst is gebaseerd op onderzoek dat vorige week is gehouden. In een vorig onderzoek verwachtte 70% van de respondenten dat veel bedrijven voor het eind van 2020 zouden stoppen.

Winkels weer open

Inmiddels zijn in vrijwel alle landen tuincentra en bloemenzaken weer open. In tuincentra zal naar verwachting nog lange tijd de 1,5-metereconomie gangbaar blijven, evenals het ontsmetten van handen en met de pinpas betalen.

De respondenten zien dat de belangstelling voor tuinieren is gegroeid. Zo is er in Australië een initiatief gestart om mensen die niet eerder hebben getuinierd te laten ervaren wat werken in de tuin betekent. Vooral jongeren zijn in dit project geïnteresseerd.

Overheidssteun

Overheidssteun is in de meeste landen op enige wijze verstrekt. Nederland is het enige land in Europa dat een regeling heeft waarbij ondernemers tot 70% van hun gederfde omzet vergoed kunnen krijgen. In 22% van de rapporterende landen is geen enkele vorm van overheidssteun. In die landen is de verwachting dat de tuinbouw een zware tijd tegemoet gaat.

Online verkoop

Kijkend naar de toekomst zien de respondenten dat online verkoop sterk is gestegen en zal blijven, omdat dit in veel landen de enige manier was om aan bloemen en planten te komen. Dit zal leiden tot een andere invulling van de keten met minder schakels.