5 februari 2019 Meer nieuws

Afzet middelen niet gedetailleerd openbaar

Gedetailleerde verkoopcijfers van gewasbeschermingsmiddelen hoeven niet openbaar gemaakt te worden. Dat heeft de Raad van State bepaald. Dit meldt Boerderij in een bericht.

De rechtbank oordeelde eerder dat het ministerie van Economische Zaken de gegevens vrij moest geven over de verkoop van gewasbeschermingsmiddelen. Greenpeace had daar om gevraagd. Het zou dan gaan om meer specifieke informatie, bijvoorbeeld de gegevens per middel, per toelatingshouder en per merknaam.

Gedetailleerde informatie niet verplicht

De Raad van State heeft echter geoordeeld dat EZ niet verplicht is zulke gedetailleerdere informatie te verstrekken, ook omdat EZ zelf op grond van de Europese regels niet verplicht is die gegevens te verzamelen, aldus het bericht van Boerderij.

De Raad van State vindt wel dat het ministerie de gegevens over de totale afzet van middelen openbaar kan maken, ook al is Nefyto het daar niet mee eens. Nefyto levert aan het ministerie de (bij elkaar opgetelde) afzetgegevens per werkzame stof van haar leden. Bedrijven die niet bij Nefyto aangesloten zijn, moeten hun gegevens via de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit aan het ministerie verstrekken.