10 oktober 2018 Meer nieuws

Aftrap van het bloembollenplantseizoen!

Kasteel Amerongen was vandaag het decor voor de aftrap van het nationale bloembollenplantseizoen. Op initiatief van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) worden 75.000 lentebloeiers geplant in de tuinen van Kasteel Amerongen.

Vandaag is de Dag van de Duurzaamheid en met de plantactie wil de KAVB ook een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit.

'Uitbundig bruidsboeket'

De aftrap van het seizoen betekent dat vanaf dit moment iedereen weer voorjaarsbloeiende bloembollen kan planten in de eigen tuin. Het plantseizoen loopt tot medio december. De verschillende soorten die geplant zijn bij het kasteel zorgen voor een gespreide bloei van februari tot medio mei. Als populaire trouwlocatie zorgt Kasteel Amerongen daarmee voor een extra uitbundig ‘bruidsboeket’ in het voorjaar.

Keizer Wilhelm II

Tijdens de officiële aftrap werd onder andere de historische tulp ‘Keizerskroon’ uit 1750 geplant. ‘Keizer Wilhelm II’ plantte samen met kinderen van de Wilhelminaschool en De Regenboog uit Amerongen bloembollen. Het kasteel heeft dit jaar als thema ‘Help, de keizer komt’. Het is 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog werd beëindigd en de gevluchte Duitse keizer Wilhelm II op Kasteel Amerongen arriveerde.

Bij de bloembollenkeuze voor bij het kasteel is rekening gehouden met de historische omgeving, een gespreide bloeiperiode en meerjarige bloei. De historische tulpen Tulipa ‘Keizerskroon’ (1750), ‘Marjoletti’ (1894) en de gevlamde Rembrandttulp ‘Insulinde’ (1915) worden toegepast. Tevens wordt in de kasteeltuin een exclusieve Muscari-collectie geplant; blauwe maar ook witte, roze en crèmekleurige druifjes.

Nectarrijke bloembollen

In het gazon tussen het koetshuis en het kasteel worden twee stroken met nectarrijke bloembollen geplant waaronder boerenkrokussen, wilde narcissen, bostulpen en sneeuwroem. Ze bieden bijenvolken en andere bestuivers volop voeding en leveren een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit.

Een groot gedeelte van de lentebloeiers worden door bloembollenleverancier Lubbe uit Lisse machinaal onder de grasmat geplant en tuinvrijwilligers maken komende week de najaarsklus af.

Fotobijschrift: Keizer Wilhelm II plant samen met kinderen bloembollen op Kasteel Amerongen.

Fotocredit: KAVB/VidiPhoto