20 november 2020 Meer nieuws

ABN Amro: 'Zachte Brexit levert 4,5 miljard schade op'

Uit een analyse van ABN Amro blijkt dat een zachte Brexit de Nederlandse economie ruim 4,5 miljard euro kost. De bank verwacht dat Europa en Engeland met een vrijhandelsverdrag uit elkaar gaan. Zonder verdrag loopt de schade volgens de bank op tot 17,5 miljard.  

Die geschatte schade van ruim 4,5 miljard euro ten opzichte van de economie van vorig jaar kan volgens de bank zelfs hoger uitvallen als bedrijven een aantal praktische voorbereidingen niet treffen. Zo is een registratienummer (Eori) van de belastingdienst nodig om producten naar landen buiten de EU-landen te exporteren. Ook moeten importeurs rekening houden met het verschuiven van de productaansprakelijkheid van de Britse leveranciers naar naar Nederlandse importeurs. De bank adviseert de kennis over de Brexit op peil te houden, via de overheid. De komende weken zijn volgens ABN Amro cruciaal, vooral voor de helft van de bedrijven die volgens VNO-NCW hun zaken niet op orde hebben.

Vraag uit Engeland loopt sterk terug

In geval van een harde Brexit valt de vraag uit Engeland sterk terug door de wederzijdse invoerheffingen en extra handelsbelemmeringen als grensinspecties, voorziet de bank. Dat kost de Nederlandse economie 17,5 miljard euro aan toegevoegde waarde en bijna 70.000 banen, schat de bank. 'Dit maakt de capaciteit van de economie zoals die nu georganiseerd is kleiner en remt zo het herstel van de coronaklap', stelt ABN Amro in haar analyse.

Vier uur vertraging voor bloemen

Bij een verdrag blijven invoertarieven uit, maar onstaat toch schade door extra handelsbelemmeringen die horen bij handel met landen van buiten de EU. De bank voorziet door de grenscontroles langere wachtrijen en er zijn extra documenten nodig. Personeelskosten en transportkosten stijgen per zending en Royal Flora Holland houdt rekening met minstens vier uur vertraging in de export van sierteelt, staat in de analyse.

Voorraadkosten hoger

Bovendien nemen voorraadkosten toe door de belemmering van de handel. Dit heeft bijvoorbeeld invloed op handelsketens die volgens het 'just-in-time'-principe werken, gericht op lage voorraadkosten en zeer snelle bevoorrading. Van het verlies van ruim 4,5 miljard euro, komt 2,5 miljard voort uit indirecte schade via andere sectoren in binnen- en buitenland. Voor de landbouw is 69 procent van de schade indirect, denkt de bank. Het gaat dan om 120 miljoen euro bij een zachte Brexit, tot 608 miljoen euro verlies bij een harde Brexit, becijferde de Katholieke Universiteit van Leuven voor ABN Amro.