20 november 2020 Meer nieuws

ABN Amro: ‘Traag herstel sierteeltsector 2021’

Hoewel de sierteeltsector zich beperkt heeft weten te herstellen na de eerste corona-golf, zal de komende periode niet makkelijk worden. De tweede coronagolf in Nederland en in belangrijke uitvoerlanden zal net als de oplopende werkloosheid de kans vergroten op een lagere afzet.

ABN AMRO verwacht dat de afzetvolumes in de sierteelt dit jaar met vijf procent terugvallen en in 2021 slechts deels herstellen. Dit meldt ABN Amro in haar nieuwste sectorprognose land- en tuinbouw. De tweede golf zal ook de sierteeltafzet naar belangrijke afzetlanden zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk raken. Dit komt bovenop de sierteeltafzet die naar de evenementen- en huwelijksmarkt voorlopig niet op gang komt.

Verder zal door de coronacrisis de werkloosheid eind 2020 en in 2021 stijgen waardoor consumenten minder te besteden hebben. Tenslotte hangt de Brexit nog boven de sector. ABN AMRO verwacht een ‘zachte’ Brexit. Echter, ook bij die uitkomst kunnen vertragingen bij de grens en hogere kosten de afzet naar het Verenigd Koninkrijk bemoeilijken.

Uitvoerwaarde 200 miljoen in de min

Vanaf juni herstelde de vraag naar sierteelt zich snel, zo blijkt uit de uitvoercijfers van Floridata. De uitvoerwaarde van planten en bloemen steeg in juni met 30 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2019 en in juli met 17 procent ten opzichte van 2019. Ook de maanden daarna, augustus en september was de uitvoerwaarde beter dan vorig jaar, waarbij in augustus de uitvoerwaarde overigens maar net iets meer was dan het jaar ervoor. In september was dat een stuk meer. Deze opleving kon de eerste klap echter niet meer goed maken; sinds het uitbreken van de crisis ging er 200 miljoen euro aan uitvoerwaarde verloren.

Onzekerheid over 2021

Hoe 2021 er voor de agrarische sector uit gaat zien, is verre van zeker. De gedeeltelijke lockdown van dit moment lijkt zijn vruchten af te werpen, al houdt ABN AMRO rekening met een nieuwe opleving van het virus begin 2021. De WHO verwacht dat medio 2021 een vaccin beschikbaar komt dat eind 2021 volledig is uitgerold. ‘Dit betekent dat de diverse door de overheid opgelegde beperkingen nog wel even van kracht blijven.’