25 januari 2018 Meer nieuws

Aantal dodelijke slachtoffers agrarische bedrijfsongevallen gedaald

Het aantal doden bij agrarische bedrijfsongevallen is in 2017 uitgekomen op zeven. Dat is een flinke daling ten opzichte van het langjarig gemiddelde van achttien doden per jaar in de agrarische en groene sector.

Dat meldt brancheorganisatie Cumela op basis van cijfers van Stigas. Afgelopen jaar hebben er in het mechanisch loonwerk geen dodelijke bedrijfsongevallen plaatsgevonden. Cumela stelt dat de dodelijke ongevallen het topje van de ijsberg zijn, omdat er veel ernstige ongevallen plaatsvinden met blijvend letsel en/of langdurig ziekteverzuim.

De doelstelling van de sector is nul dodelijke ongevallen

Cumela Nederland, Stigas, LTO Nederland, Branchevereniging VHG, FNV, CNV, For Farmers, Fedecom, VBNE, Nevedi, Nijhof Wassink en Verbond van Verzekeraars willen de veiligheid en het veiligheidsgedrag in de sector verbeteren. Zij hebben een gezamenlijk de doelstelling van nul dodelijke ongevallen door het werk in de agrarische en groene sector in 2020. Daartoe zal de focus worden gelegd op: technische innovatieve verbeteringen, organisatorische verbeteringen op bedrijfsniveau en veiligheidsgedrag van werkenden.