16 september 2019 Meer nieuws

Aanpassing regels export naar China

China heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laten weten dat de lijst geregistreerde 'China-exporteurs' voor tulpen en lelies voortaan eens per kwartaal wordt vernieuwd. Exporteurs kunnen daardoor niet meer direct beginnen. Op tijd aanmelden bij Anthos is het devies. 

Voor export van tulp en lelie naar China is het noodzakelijk dat een handelsbedrijf is opgenomen op de lijst van China-exporteurs. Dat is al eerder afgesproken en vastgelegd in het bilaterale protocol dat voor deze twee bolgewassen met China is afgesloten.Die lijst kon op ieder moment worden aangepast, maar dat is nu voorbij. China vernieuwt de lijst met exporteurs voortaan ieder kwartaal, zo laat het land de NVWA weten.

Tijdig melden bij Anthos

Om op de lijst te komen, moeten exporteurs contact opnemen met brancheorganisatie voor de handel Anthos. Voorheen kon de export direct na melding beginnen, maar nu kan dat pas vanaf 1 oktober. Dan stuurt de NVWA namelijk een nieuwe lijst naar de Chinese National Plant Protection Organisation. Anthos roept exporteurs op zich zo snel mogelijk te melden, om op de Chinalijst te komen. Bedrijven die eenmaal op de lijst staan, blijven geregistreerd.