14 november 2016 Meer nieuws

Skal: eind 2016 middelenlijst voor biologische sector

Skal, de toezichthouder op de biologische sector, publiceert eind 2016 een lijst met toegestane gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen voor biologische telers.

Skal stelt dat de lijst met zogeheten 'inputs' en hun toepassingen steeds complexer wordt. Kwekers kunnen daardoor niet altijd inschatten of een middel wel of niet gebruikt mag worden in de biologische bedrijfsvoering.

Om biologische boeren beter van dienst te zijn gaat Skal een overzicht (inputlijst) aanbieden van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen die geëvalueerd zijn en gebruikt mogen worden in de biologische landbouwsector in Nederland. De lijst met inputs beperkt zich tot meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Voedermiddelen en toevoegingen voor voedingsstoffen of andere inputs staan niet op de lijst.

De lijst wordt opgesteld door Skal en is daarmee eigendom van Skal. Skal maakt voor de evaluatie gebruik van FiBL Zwitserland. FiBL is een organisatie die al jaren ervaring heeft met het beoordelen van inputs voor de biologische sector in andere landen

Eind december 2016 publiceert Skal de eerste versie van de inputlijst. In maart 2017 volgt de tweede versie.