15 november 2016 Meer nieuws

Duitsland aanjager stijging bloemenexport

De groei van de exportomzet naar Duitsland heeft de totale bloemenexport een flinke zet gegeven. Het marktaandeel van Duitsland in de totale bloemenexport is toegenomen. Dit blijkt uit de exportcijfers die de VGB publiceert op basis van de gegevens van Floridata.

Exporteurs schrijven de toename in het bloemensegment in Duitsland toe aan de hogere inkoopwaarde, niet aan een groter volume. Met een toename van bijna 10% in oktober steeg de exportomzet naar Duitsland in de eerste tien maanden van het jaar met 6,4% tot ruim 1,4 miljard euro. Daarmee is deze stijging goed voor 60% van de totale groei dit jaar en klom het marktaandeel van Duitsland met bijna een vol procentpunt tot 29,6%.

Groei
De exportomzet van de sierteelt zit vrijwel het hele jaar al in de lift. Sinds het voorjaar schommelt de stijging rond de 3%. In omzetwaarde bedraagt de export tot en met oktober dat € 4,9 miljard.

In het bloemensegment werd de afgelopen drie maanden meer exportomzet gerealiseerd en is de voorsprong ten opzichte van vorig jaar 2,2% op een totaal van 3 miljard euro. Met een stijging van 5% tot 1,9 miljard euro ligt de omzetstijging van de plantenexport vanuit Nederland structureel hoger dan die van de bloemen.

Engeland
De exportwaarde van bloemen en planten via Nederland naar Rusland blijft krimpen door de waardedaling van de roebel. Zicht op herstel van deze officiële stroom is er niet. Rusland zakte halverwege dit jaar uit de top-10 exportbestemmingen.

In deze ranglijst is Engeland het enige land waar de exportwaarde krimpt. De exportwaarde is sinds dit voorjaar gedaald. De koersval van het Britse pond na Brexit versterkte de daling. In oktober kromp de export met 11% in vergelijking met vorig jaar.

Procentueel is in vergelijking met vorig jaar België de grootste groeier. De zuiderburen namen in waarde 11% meer af tot 215 miljoen euro.